Коначно оптимистичне вијести: Неће више дивљати цијене воћа и поврћа :: Semberija INFO ::

 

Коначно оптимистичне вијести: Неће више дивљати цијене воћа и поврћа


FOTO: Nezavisne
Пристојан род доброг дијела врста сезонског воћа и поврћа утицао је на то да у наредном периоду неће бити дивљања њихових цијена, а сасвим је извјесно и појефтињење неких врста, потврдили су воћари и повртари из Српске.

Прошле године су се, подсјетимо, домаћице хватале за главу када су у јесен пуниле шпајзе зимницом, док овог љета и јесени такав сценарио, по свему судећи, не би требало да се деси.

Потрошачи кажу да су у трговинама већ примијетили да је, примјера ради, кромпир данас доста цјеновно приступачнији него прошле године.

"На акцијама се млади кромпир може купити већ за 0,89 КМ, па до 1,20 КМ по килограму. И квалитет је добар, скоро сам куповала и причам вам из искуства. То прошле године у ово доба није било нигдје. Цијене су лане биле доста више", прича једна Бањалучанка.

Њену причу потврђују и повртари.

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске, каже да је ово била климатолошки јако повољна година, за разлику од прошле, која је била веома лоша, па су цијене биле "јаке". Све то је утицало и на овогодишње приносе.

"У доброј мјери се повећала производња, а тржиште је снабдјевено нашим, домаћим производима, 100 одсто, али су цијене за произвођаче јако ниске. Ако буде настављен овај тренд и година каква јесте, што се тиче становништва, можемо рећи да имамо довољно свега и да ће бити приступачно за потрошаче", рекао је Илић за "Независне новине".

Он додаје да је, примјера ради, кромпир сада 0,50 КМ по килограму у велепродаји, купус већ од 0,20, краставац 0,30, а паприка од марку до 1,20.

"Како сада ствари стоје, надамо се само да ће година изаћи без непогода. То би могло и произвођаче и потрошаче додатно оптеретити. Поврћа има довољно, сада имамо и вишкове, има неких информација да ће неке количине кромпира бити извезено и у Хрватску", рекао је Илић за "Независне новине".

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, прича да рачунају да неће бити поскупљења, већ, напротив, појефтињења појединих врста воћа. Знају воћари, каже, да је пала куповна моћ потрошача, те се ове године очекују можда и нешто ниже цијене у односу на прошлогодишње.

"Не би било реално да сезонско воће поскупи. Не може се то дуго чувати у хладњачама, те ране сорте. Треба то брзо продати, а што је нижа цијена, више се воћа купује. Када су цијене високе, купује се у мањим количинама", рекао је Дојчиновић за "Независне новине" и додао да би поједине врсте воћа требало и да појефтине, бар оне које су родиле добро.

За сада је нејасно како ће се у периоду испред нас кретати цијене меса. Све, ипак, указује на то да до већих варијација ускоро не би требало да дође.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, каже да се и даље увози и јунеће и свињско месо, те да у прилог томе говори и чињеница да је дошло до драстичног пада цијене прасади са 12 на шест марака, у веома кратком периоду.

"С друге стране, задржана је цијена товних свиња на неких 5,5 КМ по килограму живе мјере, док месо у месницама једино појефтињује на акцијама. Нема га у редовној продаји по нижој цијени. Тренд је да ће се до краја љетње сезоне задржати на овом нивоу, а видјећемо шта ће бити када крене традиционални свињокољ и потражња за товним свињама", рекао је Маринковић за "Независне новине".

(Независне)