СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ


У Требињу је данас одржана сједница Предсједништва Уједињене Српске на којој је разматрана актуелна политичка ситуација те припрема за предстојеће локалне изборе.

На сједници Предсједништва једногласно су донесене следеће одлуке:

Изражавајући задовољство успјешним припремама листа и кандидата за Локалне изборе 2024. Предсједништво Уједињене Српске доноси следеће одлуке:

1. У складу са актуелном политичком и безбједоносном ситуацијом у Републици Српској и БиХ, пружићемо пуну подршку Институцијама Републике Српске, како у заштити имовине, територије и Устава, тако и предсједнику Републике у монтираном судском процесу.

2. У складу са Чланом 29. Декларације усвојене на Свесрпском сабору, задужује се шеф правног тима и потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић да заједно са предсједником странке креира закључак на Декларацију Свесрпског сабора у дану усвајања у НСРС, како би се избјегле недоумице о останку 9. јануара као Дана Републике. Ово је из разлога што сматрамо да је текст Декларације одлична цјелина и да не би доводили потписнике у позицију амандманских измјена и развлачења, чиме би на Декларацију могла бити бачена сјенка.

3. У складу са Чланом 30. Декларације која дефинише да је "Боже Правде" свесрпска химна, а Грб Немањића сверпски грб, задужују се исти носиоци као у тачки два, да пронађу начин да се члан 30. на правно неспоран начин врате у законодавство Републике Српске.

4. Везано за коалиционе односе или подршку кандидатима других странака, Уједињена Српска је одлучила да неће правити коалиције или давати подршку кандидатима опозиционих странака због њихових раније познатих ставова, неодазивања на консултације и састанке код предсједника Републике и НСРС,  као и гласања у Народној скупштини Републике Српске.

5. Тамо гдје постоје добри коалициони односи и сарадња са странкама коалиције, претежно са СНСД-ом, Предсједништво даје условну сагласност за потписивање коалиционих споразума или подршке кандидатима за начелнике или градоначелнике, очекујући да се брзо ријеше сви усаглашени а нереализовани коалициони договори, посебно везани за случајеве преузимања функционера извршне власти прије и у току изборне кампање.

6. Уједињена Српска ни од кога  неће тражити контрауслуге ни условљавати подршку својим кандидатима за начелнике Крупе на Уни, Источног Дрвара, Кнежева, Станара, Пелагићева, Братунца, Билеће и других градова уколико локална руководства донесу одлуке о кандидовању до краја рока за пријаву.

7. Након закључивања листа, коалиција и кандидата Уједињене Српске, средином седмог мјесеца ће бити донешене коначне појединачне одлуке о подршци другим кандидатима у свим општинама и градовима на Главном одбору или Скупштини странке.