Домови здравља у Српској: Крпељи већ гризу :: Semberija INFO ::

 

Домови здравља у Српској: Крпељи већ гризу


FOTO: Ilustracija
Доласком топлијих дана грађани Српске излазе у природу, посјећују паркове и тиме се излажу ризику од уједа крпеља, па су тако из домова здравља широм Српске рекли да су већ имали пацијенте који су се јављали с уједом крпеља.

Из Дома здравља Бијељина казали су да је у протеклом периоду било пацијената који су се јављали с уједом овог паразита у Службу хитне медицинске помоћи и Службу породичне медицине.

"Обично се пацијенти јаве пошто уоче присуство крпеља на кожи. На мјесту уједа може се појавити мање црвенило и оток који потраје неколико дана уз блаже изражен свраб", казала је Гордана Савин, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бијељина.

Како је рекла, када се уочи крпељ на тијелу неопходно је отићи код љекара који ће га уклонити специјалном стерилном пинцетом.

"Крпеља треба извадити што прије, у току првих 24 часа од убода, како би се смањила вјероватноћа преношења инфекције", истакла је Савинова.

Додаје да не треба стављати никаква хемијска средства попут бензина, етара, ацетона, лака за нокте и слично.
"Ова средства ће изазвати повраћање цријевног садржаја крпеља. С обзиром на то да се баш ту налази Бореллиа Бургдорфери бактерија могућност заразе је тиме повећана", појаснила је Савинова.

Из Дома здравља Бањалука истичу да је број пацијената који се јављају у амбуланте породичне медицине због уједа крпеља уобичајен за ово доба године, а, како кажу, узевши у обзир нешто топлије вријеме и стога чешћи боравак људи у природи.

"Угриз крпеља имамо код свих добних група, мада нешто чешће код млађих особа. Углавном се ради о лакшим клиничким сликама које се рјешавају амбулантно", рекли су из ове здравствене установе и додали да угриз крпеља најчешће пролази без озбиљних посљедица по здравље човјека.

"На мјесту угриза може се појавити мање црвенило и оток коже који су праћени сврабом. Ове промјене нису посљедица инфекције, већ иритације коже. Уколико је крпељ заражен, угриз може довести до инфекције човјека", појаснили су из ове здравствене установе.

Из Дома здравља Приједор казали су да су се ове године јављали спорадично грађани са угризом крпеља, као и претходних година, те да је сезона тек почела.

"Крпељи могу на мјесту угриза изазвати алергијску реакцију, а такође могу довести до крпељског енцефалитиса и Лајмске борелиозе", казала је Земира Ахмић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Приједор.

Како је појаснила, већина пацијената ће јавити љекару ако примијети угриз.

"Некад он буде непримјетан на кожи, посиса крв и сам отпадне, а посумња се на угриз тек ако се појаве симптоми. Боља варијанта је да сте крпеља примијетили или да сте примијетили локалну реакцију на кожи у виду црвенила које се зове 'воловско око'", казала је Ахмићева и додала да ће љекар дати антибиотску терапију довољно дуго да би спријечио појаву болести.

Како је рекла, Лајмска болест или Лајмска борелиоза најопаснија је посљедица угриза крпеља, те се симптоми болести могу појавити након три до 32 дана од убода.

"На почетку је присутна локална реакција у виду отока и црвенила, а затим се јављају остали симптоми: болови у зглобовима и мишићима, температура и малаксалост, главобоља", појаснила је Ахмићева.

(Независне)