На Војном гробљу у Маутхаузену освештање Спомен-капеле; Додик положио вијенац на централни споменик :: Semberija INFO ::

 

На Војном гробљу у Маутхаузену освештање Спомен-капеле; Додик положио вијенац на централни споменик


На Војном гробљу у Маутхаузену код Линца у току је освештање Спомен-капеле.

Додик на Војном гробљу у Маутхаузену присуствује освештању Спомен-капеле и Светој архијерејској литургији коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије.



Освештању спомен-капеле присуствује и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
 
- Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо. Данашњи дан, у којем ћу присуствовати освештању спомен-капеле на гробљу бившег логора Маутхаузен у Аустрији, у којем су сахрањене хиљаде наших предака, дан је када доказујемо да Срби као народ имају јасну свијест о томе - истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на Твитеру.

Освештању Спомен-капеле присуствују министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, генерални секретар Фондације Црвеног крста Аустрије Александар Бартоу и бискуп Католичке цркве.


 
Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца-Аустрија, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

​(РТРС)