Србија у вјежби "Вихор 2024" показала са којим наоружањем располаже :: Semberija INFO ::

 

Србија у вјежби "Вихор 2024" показала са којим наоружањем располаже


Foto: Tanjug
На Пештеру је данас завршена вишедневна Здружена тактичка вјежба са бојевим гађањем "Вихор 2024", а предсједник Србије и врховни командант Александар Вучић честитао је војсци, начелнику Генералштаба и министру одбране на успјешно изведеној вјежби.
 
У вјежби је учествовало више од 2.000 припадника Војске Србије(ВС) и око 350 средстава ратне технике.
 
Завршници Здружене тактичке вежбе присуствовали су и министри у Влади Србије Милош Вучевић, Братислав Гашић, Ивица Дачић, Никола Селаковић, Горан Весић, Славица Ђукић Дејановић, Томислав Момировић, Томислав Жигманов, Дарија Кисић, Милан Кркобабић, Даница Грујичић, Ђорђе Милићевић, Михаило Јовановић, Зоран Гајић, Новица Тончев.
 
Такође, присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине РС, Радован Вишковић, премијер РС, лидери Срба у Црној Гори Андрија Мандић и Милан Кнежевић.
 
Завршници вјежбе присуствовао је и командант КФОР-а, генерал-мајор Озкан Улуташ, који је на "Пештер" дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.
 
То је први пут да је један командат КФОР-а - међународних мировних снаге под вођством НАТО, заснованих на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 из 1999. године, присуствовао приказу способности Војске Србије, наводи Тањуг.
 
Вучић је навио да ће Војска Србије овако изгледати и бити организована у будућности.
 
Он је рекао да је задовољан спремношћу војске, али да мора још много да ради, да улаже у војску и намјенску индустрију.
 
Вучић је истакао да су на вјежби видјели много нове технике, модернизовне тенкове, више типова дронова - од извиђачких до дронова камиказа, те додао да се улази у снажнију произвиду тог типа дронова, све типове ваздухоплова.
 
"На добром смо путу да створимо индустрију дронова. Задовољан сам укупном спремношћу наше војске, али морамо још много да радимо. Готово све је ново у односу на оно што смо имали пре 10 година и то показује колико је Србија напредовала, колико је успјешнија и колико је улагала у своју војску", рекао је Вучић.
 
Додик је изјавио да је за Српску значајно да Србија има способност да очува територијални интегритет, начин живота и обезбиједи слободу за коју се сви залажу.
 
Нагласио је да Србија показује способност да напредује у свим сегментима.
 
Он је честитао свим војницима и учесницима успјешно изведену вјежбу која је показала оперативну способност и високи степен морала.
 
Иначе, на вјежби су коришћени модернизовани радар "жирафа", дронови "комарац", "оса","врабац", платформа "мали Милош".
 
На вјежби су учествовали тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "Нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецијевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".
 
На вјежби су били ангажовани и авиони "МиГ-29", модернизовани "Орао", "Супер Галеб Г-4", хеликоптери "Ми-35М", "Ми-17", "Х-145М", "Гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26.
 
Такође, учествовали су и даљински пилотирани ваздухоплови Ћ-95, противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС и "ПАНЦИР-С1", као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "Репелент".
 
Бригадни генерала Синиша Сташевић навео је да се Здружена тактичка вјежба изводила по теми извођења нападне операције.
 
Здружену тактичку вежбу са бојним гађањем Вихор 2024. извела је Друга бригада копнене војске, ојачана дијелом јединица Војске Србије.
 
Вјежбајуће јединице нападну операцију извеле су у садејству и подршку дјела јединица ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
 
Сташевић је рекао да је у током извођења вежбе могла да се види борбена могућност и ефикасност дјела наоружања и војне опреме која је однедавно у оперативној употреби.
 
"Извођењем вежбе приказаћемо одлучност, увежбаност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње. Висок ниво садејства Здружених снага у извођењу сложених ватрених задатака и борбене могућности ново уведеног наоружања", рекао је бригадни генерал, преноси Тањуг.
 
На почетку вјежбе, извиђачки дронови "Врабац" прикупљали су податке, а ангажоване су и четири плаформе "Мали Милош".
 
На вјежби је приказано лансирање дрона самоубице "комарац" који је погодио  свој циљ, са возила "хамви" дејствовала је посада са четири противоклопне вођене ракете "Корнет".
 
Приказане су могућости ПВО система, укључујући ФК-3, као и модернизовани радар "Жирафа".
 
ПВО систем "Пасарс" је дејствовао по непријатељским дроновима, док су са срспке стране дејствовали дронови "Оса".
 
Гађано је и противоклопним системом "фагот"
 
Дејствовали су снајперисти, модуларни Огањ М-18, самоходна хаубица "Нора" у верзији "Перун".
 
Видио се и налет хеликоптера Ми-35М и Ми-17В5, из ког су десантирале специјалне снаге, као налет ловачког авиона МиГ-29 који је вршио контролу ваздушног простора.
 
Беспилотна летелица Ћ-95 је вршила извиђање, а демонстрирана је операција борбеног трагања и спашавања обореног пилота, хеликоптерима Ми-8 и Х-145М.
 
На почетку вејжбе, извиђачки дронови "Врабац" прикупљају податке, ангажоване су и четири плаформе "Мали Милош".
 
Лансирани комарац самоубица "Комарац" погодио је свој циљ.
 
Са возила "Хамви" је дејствовала посада са четири противоклопне вођене ракете "Корнет".
 
У вјежбу укључени и системи ПВО, укључујући ФК-3, као и модернизовани радар "Жирафа". ПВО систем "Пасарс" је дејствовао по непријатељским дроновима, док су са српске стране дејствовали дронови "Оса".
 
Дејствовали су снајперисти, модуларни Огањ М-18, самоходна хаубица "Нора" у верзији "Перун". Видио се и налет хеликоптера Ми-35М и Ми-17В5, из ког су десантирале специјалне снаге, као налет ловачког авиона МиГ-29 који је вршио контролу ваздушног простора.
 
Беспилотна летелица Ћ-95 је вршила извиђање, а демонстрирана је операција борбеног трагања и спашавања обореног пилота, хеликоптерима Ми-8 и Х-145М.
 
Артиљеријска припрема вршена је самоходним хаубицама 122мм Гвоздика и ВБР-овима Огањ и Тамнава.
 
Хеликоптери Ми-35М су дејствовали вођеним ракетама "Атака", као и невођеним ракетним зрнима.
 
Хеликоптери Газела Гама дејствовали су са ракетама "Маљутка" као и Х-145М са невођеним зрнима С-8.
 
Дејствовали су ПВО системи "Панцир", тенкови Т-72, БВП М-80, као и модернизованих М-80АБ1 и М-80АБ2 који су дејствовали са "Маљуткама Т-5".
 
Непријатељске положаје су нападали Лазари 3, БОВ Милош...
 
(Танјуг)