У ХРВАТСКОЈ ОД СУТРА ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО У БИХ :: Semberija INFO ::

 

У ХРВАТСКОЈ ОД СУТРА ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО У БИХ


Foto: Ilustracija
Уколико нас, којим случајем, данас или вечерас не изненаде власници бензинских пумпу у бх. градовима, гориво ће на већини њих од сутра бити скупље него у Хрватској.

Осим разлика у цијени, разликујемо се и по томе што власт у сусједној земљи доноси одлуке које помажу власницима возила, а тиме и привреди и сваком грађанину.

Влада Хрватске је, наиме, донијела данас уредбу на основу које ће бензин од сутра појефтинити за 0,7 куна (18 фенинга), а дизел за 0,66 куна (17 фенинга) по литру.

Од сутра ће у Хрватској тако бензин коштати 11,30 куна (2,94 КМ) по литру, дизел 12,14 куна (3,16 КМ), а плави дизел 8,50 куна (2,21 КМ) по литру.

У пракси, то ће значити да ће на већини наших бензинских пумпи гориво бити скупље него у Хрватској, уколико бх. прометници не би своје цјеновнике спустили преко ноћи.

Увидом на апликације које показују цијене горива код нас, "Независне новине" су утврдиле да само неколико бензинских пумпи у Сарајеву дизел точи за 3,16 КМ, а у осталим цијене износе од 3,21 па све до 3,36 КМ. Супер 95 у Сарајеву кошта од 2,96 па навише.

У Бањалуци тек на неколико пумпи БМБ кошта од 2,92 до 2,95, а на свим осталим је знатно скупљи, тако да цијене достижу и до невјероватних 3,47. Еуродизел 5 у Бањалуци данас кошта од 3,08 до чак 3,45 КМ.

Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, рекао је за Срну да се тренд пада цијена горива на пумпама у Српској наставља, те да се нова појефтињења очекују и у наредних 10 дана, тако да ће дизел у наредном периоду да дође на око три КМ.

(Независне)