ФБиХ мора плаћати сахрану својих пензионера из Српске :: Semberija INFO ::

 

ФБиХ мора плаћати сахрану својих пензионера из Српске


- Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање убудуће ће сродницима својих преминулих корисника, а који су живјели у Српској, морати да плаћа накнаду погребних трошкова, јер је тако одлучио Уставни суд БиХ.

Правда је, дакле, према њима задовољена, за разлику од пријератних корисника, који су право на пензионисање остварили до 30. априла 1992. године на подручју које сада припада ФБиХ, а којима ФБиХ одбија да исплати оно што су зарадили, па је тај терет на себе преузела Српска.

Наиме, Уставни суд БиХ је укинуо одредбу Закона о ПИО ФБиХ којом је право на накнаду погребних трошкова у случају смрти корисника пензије Завода ПИО ФБиХ условљено тиме да је корисник имао пребивалиште у ФБиХ или Брчко дистрикту.

У пракси је то значило да једино за пензионере са пребивалиштем у Српској, а којим су пензије стизале из ФБиХ, нису исплаћивани погребни трошкови.

То је, међутим, пресјекао Уставни суд БиХ, након поступка који је покренула супруга преминулог корисника пензије Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање, који је у тренутку смрти имао адресу у Српској.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске кажу да је било очекивано да Уставни суд БиХ у овом предмету пресуди у корист апеланта, по питању исплате погребних трошкова за умрлог корисника права на пензију Федералног завода МИО/ПИО, имајући у виду да је Федерални завод, као носилац осигурања на подручју ФБиХ, исплаћивао погребне трошкове само за своје кориснике који су имали пребивалиште на подручју ФБиХ и Брчко дистрикта, али не и корисницима који су имали пребивалиште на подручју Српске.

"Овом одлуком Уставног суда БиХ престаће досадашње различито поступање, односно дискриминација, према корисницима у зависности од мјеста пребивалишта, тако да ће након одлуке Уставног суда БиХ сви корисници Федералног завода МИО/ПИО, без обзира на то да ли имају пребивалиште на подручју Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта, имати право на исплату погребних трошкова за умрлог корисника пензије", појаснили су за "Независне новине" из Фонда ПИО РС.

Како додају, у вези с питањем исплате погребних трошкова иза смрти корисника права на пензију Фонд ПИО Републике Српске поступао је и поступа на другачији начин у односу на Федерални завод МИО/ПИО.

"Тако да је право на исплату овог новчаног давања имао сваки корисник Фонда ПИО Републике Српске, без обзира на то да ли има пребивалиште у Републици Српској, Федерацији БиХ или Брчко дистрикту, што је апсолутно исправно у складу са одредбама Правилника о исплати погребних трошкова за умрлог корисника пензије и другим правним прописима који регулишу ово питање", истичу из Фонда ПИО Републике Српске.

Са друге стране, у Федералном заводу за пензијско и инвалидско осигурање у изјави за "Независне новине" кажу да ће поступати у складу с пресудом те да ће се о детаљима накнадно изјаснити.


(Независне)