Учестале несреће на градилиштима: Каква је заштита радника на раду :: Semberija INFO ::

 

Учестале несреће на градилиштима: Каква је заштита радника на раду


Foto: Ilustracija
Након што је у протекли четвртак на градилишту у Бихаћу погинуо 51-годишњи радник приликом пада са скеле на градилишту, поново је актуелизирана тема сигурности и заштите радника на послу.

Ово је већ четврти смртни случај који се догодио на градилиштима у Унско-санском кантону, а у свим случајевима страдали су грађевински радници.

У Управи инспекцијских послова УСК наводе како су на пословима контроле, када се ради о условима и заштити на раду, ангажована три инспектора, те наводе како је велика одговорност послодаваца да испуне све потребне услове када је ријеч о сигурном окружењу по раднике на послу.

"Посебно бих истакла како велики број послодаваца не посједују уредно издата љекарска увјерења за своје запосленике.  Значи, то се конкретно тиче здравственог стања радника којег, рецимо, послодавац распоређује на четврти или пети спрат грађевине да испуњава радне задатке. О томе се једноставно не води довољно рачуна", каже Сена Дружић, инспекторица у области заштите на раду.

Према њеним ријечима, грађевинарство је због своје природе једна од привредних области гдје је нужно испуњавати све законске прописе и обавезе.

Дружићева каже како послодавци морају више пажње посветити утврђивању здравственог стања радника који се запошљавају, те посебно њиховој обучености и едукацији да обављају задате послове.

"У конкретном случају Инспекција ће обавити свој дио посла како би се утврдило да ли је послодавац испунио све оно на што га је закон обавезао како би радници имали потребну сигурност на послу", каже Дружићева.

Иначе, у Инспекцији наводе како су велике миграције с ових простора довеле до дефицита стручне радне снаге, па послодавци често запошљавају особе које својом стручношћу или едукацијом не испуњавају критеријуме који се траже за обављање одређених послова.

Подсјећамо да је у протекли четвртак на градилишту у насељу Церавци, на подручју Бихаћа, смртно страдао 51-годишњи П.Д., радник из овога града. Према расположивим информацијама, он је приликом рада пао са скеле, са велике висине, и усљед пада задобио тешке тјелесне повреде од којих је преминуо.

"На лице мјеста је изашла увиђајна екипа, састављена од дежурног истражитеља Одсјека крим-полиције Полицијске станице Бихаћ и дежурног тужиоца Кантоналног тужилаштва УСК. По овом догађају се проводе и друге службене мјере и радње. Истрага је у току, под самим директним надзором поступајућег тужиоца Кантоналног тужилаштва УСК", изјавила је поводом овог догађаја Инес Зулић, замјеница портпарола МУП-а УСК.

(Независне)