Приликом гласања можете да изаберете само три имена :: Semberija INFO ::

 

Приликом гласања можете да изаберете само три имена


Уочи предстојећих локалних избора у Босни и Херцеговини, који ће се одржати 6. октобра важно је истаћи неколико техничких измјена, које се директно односе на поступак гласања.

Измјенама Изборног закона БиХ високи представник Кристијан Шмит увео је неколико промјена у сами изборни процес, а у циљу спречавања злоупотреба.

Осим промјена при формирању бирачких одбора, за које је донесена одлука да не могу бити у потпуности политички контролисани, као до сада, уведена је и једна новина у самом процесу гласања.

За разлику од досадашње праксе, када су бирачи на листићу могли заокружити колико год желе кандидата унутар једне политичке опције, сада је могуће заокружити само три имена.

Дакле, ако бирач жели дати глас XY странци (могуће је гласати само за једну политичку опцију да би глас био важећи) осим стављања знака x у кружић код имена одређене странке (није обавезујуће) дозвољено је ставити знак x максимално поред три имена са листе изабране политичке опције.

Уколико бирач стави знак x поред имена четири или више кандидата глас ће се рачунати само политичкој странци, односно посљедично ићи ће у корист носиоцима листи.

Другим ријечима овим потезом добили смо на неки начин прилично затворене листе, гдје је итекако важно како је ко позициониран на листи унутар једне странке, пише Клиx.


Извор: РТВ БН