ЕУ одобрила употребу ГМО :: Semberija INFO ::

 

ЕУ одобрила употребу ГМО


Европска Комисија (ЕК) је данас одобрила две генетски модификоване културе кукуруза и продубила одобрење употребе још једне културе генетски модификованог кукуруза за храну, за људе и животиње, саопштено је из ЕК.

Одлукама Комисије о одобрењу допушта се увоз тог генетски модификованог кукуруза само за употребу у храни и храни за животиње, али не и за узгој у ЕУ-у. Тај кукуруз прошао је свеобухватан и строг поступак процене којим се осигурава висок ниво заштите здравља људи и животиња те околине, стоји у саопштењу преноси Индеx.хр.

Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) издала је позитивну научну процену у којој је закључила да је тај генетски модификовани кукуруз једнако сигуран као и конвенционални кукуруз, објавила је ЕК.

Одобрења вреде десет година, а сви производи произведени од тих генетски модификованих усева биће подвргнути строгим правилима ЕУ о означавању и следљивости. Комисија има правну обавезу одлучити о тим одобрењима након што државе чланице нису постигле квалификовану већину у корист или против одобрења у Сталном одбору и каснијем жалбеном одбору, стоји у саопштењу.


(Index.hr)