Миличевић: Морална и политичка побједа СДС-а, сада је на потезу ЦИК :: Semberija INFO ::

 

Миличевић: Морална и политичка побједа СДС-а, сада је на потезу ЦИК



Предсједник Српске демократске странке (СДС) Милан Миличевић изјавио је да данашња одлука Уставног суда БиХ представља политичку и моралну побједу странке.

"Међутим, у практичном дијелу су отворена бројна питања на која сада Централна изборна комисија мора да одговори", рекао је Миличевић на ванредној конференцији за новинаре.

Након што се СДС нашао на удару америчких санкција, банка му је затворила рачун. Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није прихватила СДС пријаву за учешће на предстојећим локалним изборима јер рачун за финансирање изборне кампање није отворен на име странке. Због тога се СДС жалио Суду БиХ који је потврдио одлуку ЦИК-а, па је странка поднијела апелацију Уставном суду БиХ.

У међувремену је ова странка пријавила учешће на изборима под другим именом као Српска демократска странка - воља народа, а ту листу је ЦИК прихватио.

Уставни суд БиХ данас је прихватио апелацију СДС на основу које ова странка излази на изборе под овим именом. ЦИК БиХ је, одлуци Уставног суда БиХ, овјерио изборно учешће СДС на октобарским локалним изборима. Међутим, ова одлука Уставог суда је привремена и на снази је док Суд не донесе коначну одлуку.

"У овом моменту сада на изборе излазимо под именом СДС-воља народа", рекао је Миличевић.

Додао је да је та странка "показала и доказала да су били у праву од самог почетка када су тврдили да по закону странка не мора да има отворен рачун у банци на своје име".

"Чињеница је да су се сви политички субјекти пријавили на рокове. Расписани су избори, рок за пријаву је завршен, ми смо се жалили, рокови су истовремено текли, завршен је конкурс за апликацију бирачких одбора, има само још неколико дана за пријаву листа и кандидата. Зато се сада поставља питање да ли и на који начин ова пресуда може да се проведе", поручио је Миличевић.

Он је додао да се СДС жалио Уставном суду БиХ како би евентуално могли ићи и на Европски суд у Стразбуру, а који неће прихватити никакву иницијативу ако нису испоштоване све домаће инстанце.

Јовица Радуловић, предсједник Главног одбора СДС-а, рекао је да је након привремене мјере Уставног суда БиХ створен правни преседан, односно правни вакуум. 

"Рукавица је бачена сада пред ЦИК БиХ који мора да одреагује. Ја да сам члан ЦИК-а БиХ, а правник сам, не знам шта бих урадио. Овом одлуком је доведено у питање кредибилност будућих локалних избора. Шта год да одлучи Уставни суд, брзо или у складу са праксом од годину дана, шта ћемо урадити када изборни резултати буду имплементирани", нагласио је Радуловић.

Он је рекао да СДС сада тражи од ЦИК-а БиХ да овој странци омогући исте рокове и исти статус као и свим осталим политичким субјектима.

"Уставни суд БиХ може да потврди ову привремену мјеру. Да ли то значи да ће ЦИК поништити одлуку о изборима, па све испочетка? Уставни суд може и да одбије у меритуму. Дакле, озбиљна ситуација, несвакидашања и многи не знају шта радити у овом даљем случају. Очекујемо да ЦИК преуземе одговорност", порука је из СДС-а.


Извор: Фена (С.М.) / БХРТ