Зашто све више половне одјеће стиже у ормаре грађана у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Зашто све више половне одјеће стиже у ормаре грађана у БиХ


Foto: Ilustracija
Одјећа из сецонд ханд радњи годинама уназад све је чешћи избор бројних грађана, а разлози за то су једноставни: добар квалитет и ниска цијена.

Током првих пет мјесеци ове године на тржиште Босне и Херцеговине стигло је 2.581.836 килограма кориштене одјеће и других кориштених текстилних производа, а за ту количину издвојено је 6.621.928 марака.

Када се овогодишњи подаци Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине упореде са истим периодом лани, увиђа се да је повећан увоз половне одјеће.

"Током првих пет мјесеци прошле године у Босну и Херцеговину су увезене 1.863 тоне кориштене одјеће и других текстилних производа вриједности 4,7 милиона марака", истакли су из УИО БиХ за "Независне новине".

Такође, занимљиво је да је за пет мјесеци ове године увоз половне одјеће надмашио половину укупног лањског увоза. Наиме, у цијелој 2023. години увезено је нешто више од пет тона одјеће вриједне око 13 милиона марака.
Из једне бањалучке радње половне одјеће рекли су кратко да купаца увијек има.

"Купаца има, а квалитетна одјећа је нешто што их привлачи. Трудимо се да увијек имамо занимљиве производе и да имамо одјећу за све генерације", рекли су они.

У радње широм Босне и Херцеговине половна одјећа стиже из разних земаља свијета, а највише долази из Њемачке, Пољске, Словачке и Мађарске.

"Из Њемачке су увезена 664.222 килограма вриједности 2.203.379 КМ, из Пољске 638.625 килограма за 1.346.508 КМ, док је из Словачке 223.585 килограма увезено за 1.041.140 КМ. У вриједности 1.031.564 КМ из Мађарске је у БиХ увезено 448.852 килограма кориштене одјеће", навели су из УИО БиХ.

Прњаворчанка Јована Т. истиче да половну одјећу купује већ годинама.

"Купујем је не само због тога што је повољнија, већ и због чињенице да ми је лакше тамо пронаћи плус сизе одјећу. Већина трговина половне одјеће набавља одјећу из иностранства, а тамо има много више гардеробе за веће конфекцијске бројеве. У нашим радњама ако и нађем нешто што ми одговара величином деси се да ми се не свиђа, а у сецонд ханд радњама избор је већи", наводи она за "Независне новине".

Како каже, неријетко купи и маркирану одјећу као што је Х&М, Томмy Хилфигер, Геррy Wебер, Зара, а све по невјероватно ниским цијенама.

Гордана Булић из Удружења "Клуб потрошача" Тузланског кантона истиче за "Независне новине" да не мора значити да ће сва увезена роба бити и продата.

"Сигурно значајне количине те робе остану непродате. Сви можемо видјети када уђемо у продавнице половне робе да су крцате и да исте одјевне предмете мјесецима виђамо на офингерима", каже она и додаје да непродата роба из БиХ можда иде у друге земље.

Како истиче, међу половном одјећом се може пронаћи и добре и квалитетне робе.

"Са примањима које имају те сталним растом цијена основних животних намирница сасвим је сигурно да већина грађана купује половну одјећу и да тешко себи може приуштити маркирану робу у тренду", истиче Булићева за "Независне новине".

Како истиче, међу половном одјећом има и одјевних предмета који нису ни кориштени, већ су само дуго стајали у малопродајним објектима у западним земљама.

(Независне)