Хоће ли током васкршњег поста доћи до поскупљења рибе у Српској? :: Semberija INFO ::

 

Хоће ли током васкршњег поста доћи до поскупљења рибе у Српској?


Foto: Velibor Tripić/Nezavisne
Становници Републике Српске који ће постити васкршњи пост могу да одахну јер трговци поручују да неће бити поскупљења рибе.

Наиме, како су рекли наши саговорници, цијене свих врста рибе исте су као и лани, те је само дошло до раста цијене ослића за пола марке.

Из рибарнице "Љиља" Бањалука казали су да очекују да у овом периоду потражња буде већа, али да су цијене остале на прошлогодишњем нивоу, те да су међу најтраженијима шаран, пастрмка и ослић.

"Увијек имамо велику потражњу, посебно у вријеме поста, мада нам у посљедње вријеме старија популација купује доста рибу зато што им често и љекари препоручују такву исхрану, поготово плаву морску рибу, која је пуна омеге 3. Такође, и омладина често купује рибу, многи су преузели славе које послужују посно, па често купују морску рибу. На примјер, омладина доста купује ораду, бранцин, туну, али и лосос", истичу у рибарници "Љиља".

Додају да су код њих цијене великог броја рибе исте као и прошле године, само је дошло до раста цијене ослића за 50 фенинга по килограму.

Када је ријеч о повећању цијена остале рибе, они наводе да се оне неће мијењати док год достављачи не промијене своје цијене.

"Ми нећемо мијењати цијене док год не дође до промјене код добављача", казали су из ове рибарнице.

Из рибарнице "Пецо фиш" из Бањалуке казали су да су цијене рибе и производа од рибе исте као и за божићни пост, те додају да грађани могу пронаћи разноврсну понуду свих врста рибе и рибљих производа, како свјежих, тако и замрзнутих.

"Нису се мијењале цијене, али очекујемо да нам понуда сада порасте", казали су из ове рибарнице.
Додају да они имају дугогодишње купце, али исто тако имају и много нових.

Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство - рибњак Јањ", казао је да је почетком године дошло до раста цијене рибе.

"Али то је било усклађивање цијена репроматеријала, тако да је цијена порасла неколико процената, али није било значајнијег раста", казао је Тепић.

Како је рекао, не очекује да ће у неком наредном периоду доћи до поскупљења.

"Оно што се може десити јесте да дође до поскупљења шарана, јер ми немамо домаћу производњу, па ће и сама цијена зависити од извоза, те уколико дође до повећане потражње може се очекивати да и цијена буде виша", казао је Тепић.

Додаје да више од 65 одсто рибе коју они узгајају, и то највише калифорнијску пастрмку, пласирају на инострана тржишта, док остатак иде на домаће тржиште.

"Шарана као трговачку робу купујемо и продајемо у складу са тренутним цијенама, доступности, те законима тржишта понуде и потражње.

Бањалучанка Марија Савић наглашава да је права срећа што је цијена рибе на прошлогодишњем нивоу, будући да су скоро сви производи поскупјели.

"За вријеме поста углавном купујем ослић и пастрмку", казала је она.

(Независне)