СЈЕМЕНКЕ БУНДЕВЕ ГОЛИЦЕ ОСВАЈАЈУ ТРЖИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕМЕНКЕ БУНДЕВЕ ГОЛИЦЕ ОСВАЈАЈУ ТРЖИШТЕ


Пољопривредни произвођач Џевад Билајбеговић из Санског Моста одлучио се ове године за масовну производњу голице, сорте бундеве која није у толикој мјери присутна на подручју ове опћине и Унско-санског кантона.
Билајбеговић додаје како је једно вријеме живио и радио у Словенији, гдје се поменута култура производи у великим количинама те је одлучио да се окуша у овој врсти пољопривредне производње.

"У свему ми је помогла Нада Рајлић, која је инжењер агрономије, земљиште сам припремио у складу са мишљењем струке и морам рећи како сам веома задовољан огледним приносима. Ове године засадио сам огледне парцеле, земљишну површину од пет дунума, и убрао сам шест тракторских приколица. Задовољан сам уродом с обзиром на то да је година била сушна, па је земљиште требало наводњавати", казао је Билајбеговић.

Према његовим ријечима, идеални приноси ове врсте бундеве треба да износе више од 100 килограма по једном дунуму земљишта. Истиче како је искористивост ове сорте максимална, да је нутриционисти препоручују за јело, али да су посебно на гласу њене сјеменке.

"Сјеме голице нема љуску, па је зато одлична за кошпе јер је не морате љуштити. Сјеменке имају изузетно висок садржај калорија и протеина те су веома хранљиве и здраве. Посебно је ефикасна код особа које имају проблема с простатом или повишен шећер", каже Билајбеговић.

Додаје како се сјеменке могу јести пријесне или пржене, те да су на локалном тржишту већ постале прави хит.

"Бројни купци долазе код мене и желе да купе сјеменке или бундеве, тако да ћу остварити пристојну зараду. Наравно да ћу одређену количину сјемена задржати за предстојећу сјетву", задовољан је Билајбеговић.

Без обзира како их називамо, бундеве, мисираче, буче или тикве су краљице јесени и праве ризнице витамина и минерала које јачају људски организам.

(Независне)