У НЕУМУ ВИШЕ ГОСТИЈУ НЕГО У ДУБРОВНИКУ: "Сиротињско море" боље од најлуксузније дестинације :: Semberija INFO ::

 

У НЕУМУ ВИШЕ ГОСТИЈУ НЕГО У ДУБРОВНИКУ: "Сиротињско море" боље од најлуксузније дестинације


Према писању хрватских медија, који се позивају на званичне статистике, у Дубровнику ових дана борави око 11.200 туриста, што је 39 одсто од прошлогодишњег промета.

Истовремено, према подацима општине Неум, у једином босанскохерцеговачком градићу на мору, борави најмање 12.000 туриста.

Познаваоци локалних прилика чак тврде да их има и више, јер “нису баш сви гости у приватним апартманима пријављени”.

Истина, ради се о сасвим различитим дестинацијама, које је тешко поредити, али бројке су ипак интригантне, јер се оваква статистика не памти.

Неум традиционално љетовалиште “радничке класе” и пензионера, махом из БиХ, па су га конкуренти називали и”сиротињско море”, а Дубровник је ексклузивна дестинација за луксузне јахте и крузере и најбогатије туристе из цијелог свијета.

Штос је у томе што је Хрватска, због корона кризе, своје границе практично затворила за комшије, док су с друге стране земље из којих традиционално гости долазе у Дубровник, попут Њемачке и Велике Британије, ставиле Хрватску на “црвену листу”.

С друге стране, како је раније за Српскаинфо рекао градоначелник Неума Живко Матушко, Херцеговци су се отворили, и на своја 24 километра обале мора пустили све туристе, па “шта им Бог да”.

До сад им је “Бог дао” најуспјешнију корона туристичку сезону на цијелом Јадрану и попуњеност капацитета од најмање 90 одсто.

Упркос навали туриста, у Неуму је до сада потврђен само један случај корона вируса и то код жене средње животне доби, која не живи у овом туристичком градићу, него у једном неумском селу у залеђу, и која, како тврде локални званичници, није имала додира са туристима.

Све у свему, у Неуму се сјатио цијели регион, односно онај дио региона којем је херцеговачки градић једино ове године доступно море. Највише гостију, осим из цијеле БиХ, стиже из Србије, поготово из Београда и Новог Сада, па се екавски овде може чути много чешће него било који страни језик.

Српска инфо