КОШАРАЦ: НЕУМ - ВАЖНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА КОЈА ЗАСЛУЖУЈЕ ПАЖЊУ :: Semberija INFO ::

 

КОШАРАЦ: НЕУМ - ВАЖНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА КОЈА ЗАСЛУЖУЈЕ ПАЖЊУ


Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је Неум важна туристичка дестинација у БиХ која заслужује пажњу, те да радује чињеница да су, упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији, сачувана радна мјеста у сектору услуге.

Оно што радује јесте чињеница да од 1.000 запослених у овој општини, 700 ради у сектору услуге, што значи у туризму, и то довољно говори о томе да су задржана радна мјеста. Јесте да је дошло до умањеног капацитета, али је чињеница да је 15.000 лежајева нешто што треба да се респектује у политикама које се доносе из аспекта развоја туризма БиХ - рекао је Кошарац новинарима након састанка са начелником ове општине Живком Матушком.

Кошарац је нагласио и да су ентитетске политике на санирању посљедица вируса корона и у Неуму препознате и видљиве, подсјетивши да је елементарна надлежност за развој туризма на нивоу ентитета, док Министарство спољне трговине и економских односа има координишућу, али и доминантну улогу када је ријеч о сарадњи са међународним финансијским организацијама које требају да подржавају развој туризма и политике у туризму.

Из тог аспекта упознао сам начелника о одређеним пројектима које ће финансирати међународне финансијске организације, а, прије свега, мислим на УСАИД, који ће у наредних пет година пласирати близу 20 милиона евра за развој туризма, што је и развојна шанса Неума, као специфичне туристичке дестинације у БиХ - навео је Кошарац.

Кошарац је са Матушком разговарао и о развоју пољопривреде, упознавши га да ће 34 милиона евра средстава ЕУ бити пласирано путем УНДП-а, што може искористити и Неум, с обзиром на то да има потребу за развој примарне пољопривредне производње, као и пројекта из области екологије.

Радује ме чињеница да постоје унутрашњи капацитети Неума који желе да артикулишу потребе грађана и да се на један начин кроз стратешки приступ развија Неум као туристичка дестинација која је веома важна и из аспекта изворних прихода који улазе у буџет институција БиХ - истакао је Кошарац.

Он је додао да је данас разговарано и о томе на који начин виши нивои власти могу да помогну развоју Неума.
Матушко је навео да, када је ријеч о економији, Неум живи оним темпом као што је то било прије годину или двије, али у нешто смањеном обиму.

Ипак мислим да је то задовољавајуће у овим приликама, с обзиром на пандемију вируса корона. Видимо да Неум још нема заражених, што нас радује. Долазе из Републике Српске, ФБиХ, Србије и то нас радује јер су смјештајни капацитети Неума испуњени око 90 одсто - нагласио је Матушко.
 
(СРНА)