Поводом Деветог маја - Дана побједе над фашизмом: Положени вијенци и цвијеће испред биста народних хероја :: Semberija INFO ::

 

Поводом Деветог маја - Дана побједе над фашизмом: Положени вијенци и цвијеће испред биста народних хероја


Поводом Деветог маја - Дана побједе над фашизмом, делегације Градске скупштине СУБНОР-а и поштовалаца, Градске управе и политичких странака положили су вијенце и цвијеће испред биста народних хероја у Градском парку у Бијељини.


 
 Михајло Видић, предсједник Градске скупштине СУБНОР-а и поштовалаца истакао је да се Девети мај обиљежава као Дан побједе над фашизмом и као Дан Европе.


 
 “Дана Европе не би било да није било Деветог маја. Данас је важно обиљежавати овај датум због одређених покушаја рехабилитације неких других идеологија и омаловажавања херојске борбе јединица Црвене армије и руског народа који су у борби против нацизма и фашизма имали двадесет и седам милиона жртава.  Уколико говоримо о доприносу југословенских народа у побједи над фашизмом, треба истаћи да је то био један од најзначајнијих и најјачих партизанских покрета отпора у Европи”, нагласио је Видић, истакавши да је СФРЈ и имала толики углед у свијету, јер је дала огроман допринос у борби и побједи над фашизмом.


 
 “Југославија је дала 1,7 милиона жртава у тој борби, а имала је 305.000 погинулих бораца. У том контексту, када говоримо о Семберији, треба истаћи немјерљив допринос овог краја који је имао 1.206 погинулих бораца у партизанским јединицама. У тој борби евидентиране су 873 жртве фашистичког терора, највише током злочиначког похода злогласне Тринаесте СС Ханџар дивизије 1944. године, иза које су остала велика стратишта у Сремској Рачи, у Вршанима, у Забрђу и Доњој Трнови гдје су масовно убијани људи само због тога што припадају различитој вјери, нацији и култури”, истакао је Видић, нагласивши да треба његовати културу сјећања на те историјске догађаје и не дозволити било коме да ревидира историјске чињенице и жртве које су пале у борби и побједи над фашизмом.
 
 Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић подсјетио је да се данас навршава 79 година од дана велике побједе у Другом свјетском рату.


 
“Бијељина се сјећа својих хероја и свих оних који су дали животе за слободу. Народ је носио у себи ту слободарску идеју и отпор према фашизму и нацизму. И данас су пред нама велики изазови и увијек постоји опасност од повампирења фашизма. Због тога морамо бити опредијељени за мир и слободу. Храбри слободарски народ Бијељине дао је огроман допринос у тој великој побједи на крају Другог свјетског рата”, истакао је Петровић.
 
Светомир Лазаревић из Међаша, војни пензионер, истакао је да сваке године даје и свој лични допринос обиљежавању антифашистичке борбе.


 
“Сви знамо какво је зло у цијелој Европи донио фашизам инацизам. Драго ми је да што више људи присуствује обиљежавању Дана побједе над фашизмом. Не можемо се одрећи онога што је било тада и што је народу донијело слободу, без обзира на све друге политике које се воде.

Народним херојима морамо одавати почаст и ту традицију морамо преносити на младе нараштаје”, истакао jе Лазаревић.
 
(Семберија Инфо)