Писонеро: Нова методологија не мијења политику проширења :: Semberija INFO ::

 

Писонеро: Нова методологија не мијења политику проширења


БРИСЕЛ - Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро каже да приједлог нове методологије приступног процеса неће промијенити политику проширења нити услове за улазак у ЕУ.

"Представићемо приједлог који ће процес преговора учити кредибилнијим, предвидљивијим, динамичнијим и више политички вођеним процесом. Наш циљ није да мијењамо политику проширења нити да предлажемо промјену већ јасних и зацртаних услова за улазак у ЕУ", каже Писонеро.


Комесар Оливер Вартхеији приједлог ревидиране методологије процеса притупња ЕУ представиће 5. фебруара након усвања документа на састанку свих комесара.

Након обраћања медијима око поднева, комесар Вархеји ће предлог нове методологије представити члановима Спољнополитичког одбора Европског парламента, а затим и представницма земаља чланица у Бриселу.

У документу у који је Танјуг имао увид ревидирана правила даће земљама чланицама могућност да направе паузу у процесу приступања па чак и да врате земљу на поновне преговоре у неким областима.

Таквим принципом реверзибилности излази се у сусрет захтјевима предсједника Француске Емануела Макрона на чије је инсистирање и дошло до блокаде процеса приступања и израде нове методологије.

Методологија би требало да предвиди и повећање фондова за земље у процесу приступања, али не и њихов приступ структурним фондовима ЕУ, што је био још један од француских предлога.

У Бриселу оцијењују да би такав корак угрозио подршку коју проширење има од оних земља чланица које се у највећој мјери ослањају на ЕУ структурне фондове.

Да би промењена методологија приступања ЕУ ступила на снагу њу морају једногласно да подрже све земље чланице.

Очекује се да дебата о методологији почне одмах након њеног представљања и да буде окончана до мартовског самита ЕУ лидера како би се знало којим путем ће ЕУ кренути у даље проширење.

Иначе, потврда обновљене ЕУ политике проширења и њеног кредибилитета на Западном Балкану требало би да буде главна тема самита ЕУ Западни Балкан планираног за мај у Загребу.

Танјуг / Глас Српске