Војин Митровић: Очекујем да ће економски интереси у БиХ превладати политичке :: Semberija INFO ::

 

Војин Митровић: Очекујем да ће економски интереси у БиХ превладати политичке


Војин Митровић, министар саобраћаја и комуникација БиХ, који је дужност преузео почетком седмице, у интервјуу за Аваз истакао је да је оптимиста у погледу рада и резултата актуелног сазива Савјета министара, те је изразио очекивање да ће при доношењу важних одлука економски интереси превладати оне политичке.

– Важно је да смо једногласним усвајањем свих тачака дневног реда послали поруку, прије свега грађанима БиХ, да овај Савјет министара БиХ може у кључним одлукама да говори једним гласом. Посебно је то битно у контексту чињенице да су многи пројекти посљедњу годину закочени, а сада смо почели с радом управо на реализацији тих пројеката. Ми морамо економски интерес ставити на прво мјесто. Економија спаја људе и предуслов је за рјешавање многих питања. Политика ту треба бити подршка – навео је Митровић за Аваз.

Он је истакао да Коридор 5Ц, аутопут Београд – Сарајево, пројекти изградње граничних прелаза Свилај и Братунац – Љубовија су веома важни за БиХ и скоро сва ова питања су већ разматрана на првој сједници Вијећа министара.

– За неке од њих, попут дијела Коридора 5Ц кроз ФБиХ, већ су на тој сједници одобрена средства, а за ГП Братунац дата је сагласност за додатна. Опредјељење садашњег сазива Савјета министара јесте да се Коридор 5Ц што прије заврши, а и ови други пројекти битни су за повезивање БиХ са сусједним земљама. Ми у Министарству ћемо дати максимум у дијелу наших надлежности да сви ови пројекти што прије буду завршени. Пројекат санације дионице пута Фоча – Шћепан поље већ има приоритет у реализацији у РС, а тако ће бити и на нивоу БиХ. Мислим да су средства већ обезбијеђена и да је при крају договор у вези с потписивањем уговора с Црном Гором. Овај пројекат је веома значајан за повезивање БиХ и Црне Горе – сматра он, преноси Српскаинфо.

Митровић додаје да су покренуте одређене иницијативе за обнову жељезничке инфраструктуре.

– Већ постоје одређени правци за које су урађени и пројекти. Међутим, за стављање у функцију жељезничког саобраћаја, за што се залажем, потребна нам је помоћ међународних институција. Радићемо интензивно на томе – навео је он.

Аваз/Српска инфо/Глас Српске/Инфо Бијељина