СКУПШТИНА СРПСКЕ УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ У ВЕЗИ СА ДОКУМЕНТОМ ПРОГРАМ РЕФОРМИ БИХ :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА СРПСКЕ УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ У ВЕЗИ СА ДОКУМЕНТОМ ПРОГРАМ РЕФОРМИ БИХ


Народна скупштина Републике Српске примила је к знању информацију о документу Програм реформи БиХ и прихватила опредјељење из овог Програма да тај програм не прејудицира одлуку о чланству.

Посланици су синоћ усвојили закључке у којима се наводи опредјељење да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО, чиме се прекида досадашњи континуитет опредијељености БиХ за пуноправно чланство.

Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ, који је Предсједништво БиХ усвојило 19. новембра, ни по чему није ранији текст Годишњег националног програма (АНП), јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО.

Парламент Српске одбацио је било какво друго тумачење и третирање овог документа и сматра да је Програм реформи БиХ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

– Програм реформи БиХ опредјељује сарадњу са НАТО у домену реформи и као документ не одређује чланство БиХ у том савезу, а одлука о евентуалном чланству може се донијети у складу са уставним системом БиХ у коме Република Српска има механизме да спроведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске – наводи се у закључцима.

У једном од закључака Народне скупштине оцјењује се да у сваком евентуалном одлучивању у Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини представници Срба из Републике Српске морају да уваже ставове Народне скупштине и референдум народа у Српској, те да у процесу одлучивања без оклијевања употријебе механизме заштите права и интереса Републике Српске.

– Народна скупштина Републике Српске, потврђујући своју Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, подсјећа на обавезу свих органа и институција Републике Српске, као и свих представника из Српске у заједничким институцијама БиХ и међународним организацијама и форумима на спровођење те резолуције – један је од усвојених закључака.

Парламент Српске поново је исказао опредјељење да се о евентуалном чланству у војним савезима грађани Републике Српске изјасне на референдуму, што предвиђа и резолуција Парламентарне скупштине БиХ у којој се каже да евентуални позив за чланство у НАТО захтијева свесрдну подршку грађана.

Народна скупштина Републике Српске подржава сарадњу са земљама региона у економским областима и од значаја за европске интеграције, као и са организацијама и савезима у борби против тероризма и других видова међународног криминала.

Парламент Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом.

Закључке у вези са информацијом о документу Програм реформи БиХ предложили су клубови посланика СНСД, ДНС, СП, Демоса, НДП и Уједињене Српске.

За закључке су гласала 52 посланика, а против су била три.

Након усвајања закључака, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад девете посебне сједнице Народне скупштине.

(Срна)