Урби ет орби: Папа позвао на прекид ватре у Гази, послао поруку и Западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

Урби ет орби: Папа позвао на прекид ватре у Гази, послао поруку и Западном Балкану


Фото: Ватикан њуз

Извор: Анадолија (Ј.К.) / БХРТ

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо позвао је данас у благослову Урби ет орби на прекид ватре у Појасу Газе и приступ хуманитарној помоћи у том подручју, а западном Балкану је поручио да етничке, културне и вјерске разлике не смију бити узрок подјеле, већ извор богатства.

Папа Фрањо је предсједао ускршњом недјељном мисом на Тргу светог Петра у Ватикану пред 30.000 вјерника након чега је упутио ускршњу поруку и благослов.

"У мислима су ми понајприје жртве многих сукоба који се тренутно воде у свијету, почевши од ратова у Израелу и Палестини, као и у Украјини. Нека Ускрсли Крист отвори пут мира за измучена становништва тих крајева. Позивајући на поштивање начела међународног права, изражавам наду у општу размјену свих заробљеника између Русије и Украјине по принципу 'сви за све'. Надаље, поновно апелујем да се гарантује могућност приступа хуманитарној помоћи у Гази и понављам свој позив да се одмах пусти на слободу таоце отете 7. октобра прошле године као и на тренутни прекид ватре у Појасу Газе", казао је папа.

Додао је да не се не смије "допустити да над Европом и Средоземљем пушу све јачи вјетрови рата".

"Не смије се подлећи логици оружја и поновног наоружавања. Мир се никада не гради оружјем, него испруженим рукама и отвореним срцима", рекао је папа, позвавши присутне да не забораве ни Сирију, која већ 13 година трпи посљедице дуготрајног и разорног рата.

Такођер се осврнуо и на ситуацију у Либану, Хаитију, Мијанмару гдје се Рохингyа избјеглице суочавају са хуманитарном кризом, а обратио се и западном Балкану.

"Посебно ми је у мислима западни Балкан, гдје се чине значајни кораци према интеграцији у европски пројект: етничке, културне и вјерске разлике не смију бити узроком подјеле, него требају постати извором богатства за читаву Европу и читав свијет", нагласио је Фрањо.

Осврнуо се и на особе које у осталим дијеловима свијета трпе насиље, сукобе, прехрамбену несигурност, као и посљедице климатских промјена.

"Позивам све оне с политичком одговорношћу да не штеде напоре у борби против пошасти трговине људима, радећи неуморно на разбијању мреже израбљивања, те донесу слободу свима онима који су њене жртве. Нека ускрсно свјетло просвијетли наше памети и обрати наша срца да постанемо свјесни вриједности сваког људског живота, који треба прихватити, штитити и љубити", рекао је папа.