ЈП “Путеви Српске” инвеститор – У овом граду ниче “Тријумфална капија” Српске :: Semberija INFO ::

 

ЈП “Путеви Српске” инвеститор – У овом граду ниче “Тријумфална капија” Српске


Извор: Нови глас

Монумент димензија 18×16 метара под називом “Тријумфална капија” биће изграђен у кружној раскрсници “Јабука” у Градишци, као препознатљив симбол Републике Српске.

Прилаз “Тријумфалној капији” је потходником са сталном, мултимедијалном изложбом природног и културног насљеђа Републике Српске.'

Циљ је да се на европску мапу пожељних туристичких подручја, казао је за “Независне новине” Бојан Вујиновић, градски менаџер, уцрта овај крај, нарочито Лијевче поље и Поткозарје.

“Градишка је на вратима Европске уније, одакле у наш град улази велики број путника. Градишка је на раскршћу и других путева, незаобилазно мјесто за све путнике. Зато раскрсницом симболичног изгледа желимо да скренемо пажњу на овај крај”, изјавио је Вујиновић. Он истиче да ће изградња “Тријумфалне капије” почети током прољећа и да су за то створени услови.

“Желимо да споменик буде свјетионик трајне и универзалне вриједности, и да представља културно-историјско и природно благо Републике Српске”, нагласио је менаџер града и идејни творац више тргова, паркова, споменика и других знаменитости које посљедњих година красе Градишку.

Инвеститор цијелог комплекса је Јавно предузеће “Путеви Републике Српске”, а извођач радова “Нискоградња” Лакташи. Вриједност радова је 2,6 милиона КМ. Градска управа Градишка израдила је пројектну документацију и обезбиједила грађевинску дозволу.

“Захвални смо ЈП ‘Путеви РС’ и Влади Републике Српске који су препознали потребу за изградњом ове кружне раскрснице”, казао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Завршетак двогодишње градње кружне раскрснице “Јабука” планиран је у јесен ове године. Ова раскрсница, једна од највећих у региону, на површини од 16.000 квадратних метара, имаће осам излаза, двије возне траке и пјешачко-бициклистичке стазе.