Прича о једном од најстаријих манастира у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Прича о једном од најстаријих манастира у БиХ


Извор: БХРТ/Ивана Трбић

На тромеђи општина Бијељина, Угљевик и Зворник смјештен је манастир Тавна, један од најстаријих храмова у Босни и Херцеговини. Овај манастир је споменик културе и под заштитом је државе, а кроз читаву своју историју дијелио је судбину локалног становништва и био духовни и културни центар хришћанских вјерника ове регије.

На мјесту гдје се Мајевица спаја са семберском равницом, у селу Бањица, већ седам и по вијекова налази се духовно средиште хришћанских вјерника овог краја – манастир Тавна. Кроз ову задужбину Немањића сваке године прођу стотине хиљада вјерника. Свештеник манастира је архимандрит Лазар Кршић, један од најцјењенијих духовника Српске Православне Цркве.

Aрхимандрит ЛАЗАР КРШИЋ, духовник манастира Тавна

Манастир Тавну је овдје основао овдје краљ Драгутин и дао му једну историјску улогу и задаћу која је била веома битна кроз све минуле вијекове а то је управо да је манастир Тавна имао историјски изадатак да буде стожер да буде лик и образ духовног, прије свега духовног живота народа који живи на овом простору кроз толике вијекове... седам и по вијекова он стоји као бастион духовности народа Семберије, Мајевице и Подриња.