НДП пред излазним вратима владајуће коалиције? :: Semberija INFO ::

 

НДП пред излазним вратима владајуће коалиције?


Извор: Глас Српске

​Народни демократски покрет (НДП) могао би напустити владајућу коалицију предвођену СНСД-ом, а њен лидер Бојан Шапурић, кандидовати се за градоначелника Требиња.

Даје се то наслутити по данашњем "наступу" Шапурића на друштвеној мрежи "Икс". Он је прво ретвитовао незваничне информације које говоре о прекиду поменуте сарадње, и тако им дао на значају, а потом се и сам огласио.

- Предсједништво НДП-а ће одлучивати о судбини и наступу НДП-а, и мојој кандидатури за градоначелника Требиња - написао је Шапурић.

Подсјећамо, НДП је од свог оснивања био позициониран као "жестока" опозициона странка, предвођена њеним дугогодишњим лидером Драганом Чавићем, те Крстом Јандрићем и покојним Здравком Крсмановићем, која је у неколико изборних циклуса провела у коалицији са СДС-ом и ПДП-ом. Након избора 2018. године, странка чини за многе изненађујући преокрет те улази у коалицију са блоком који предводи СНСД, а поменутим путем није кренуо само Јандрић.

Чавић је одлуку образложио вишегодишњим трендом опадања подршке бирача због чега је, како је рекао, било нужно чинити промјене. Међутим, партија је у годинама које су потом услиједиле готово па ишчезла. На изборима 2022. године није обезбиједила парламентарни статус али јој је, прије свих, предсједник Српске Милорад Додик давао на значају, те позивао њеног лидера на састанке са остатком коалиционих партнера.

Чавић, који је 2019. именован за директора бањалучке Електрокрајине, отишао је са чела НДП-а у децембру 2022. године, а за његовог насљедника изабран је управо Шапурић.

НДП тренутно има представнике у скупштинама појединих локалних заједница.