За узгој индустријске конопље издато 27 одобрења у РС: Интерес би био и већи, али постоји проблем :: Semberija INFO ::

 

За узгој индустријске конопље издато 27 одобрења у РС: Интерес би био и већи, али постоји проблем


Foto: Freepik
- Од 2021. године, када је донесен Правилник о условима за узгој индустријске конопље, издато је укупно 27 одобрења у Републици Српској, док у текућој години није уопште било захтјева за издавање, казали су из Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Недељко Кустурић, власник "Природног биља" из Бањалуке, гдје узгајају индустријску конопљу, казао је да проблем узгајивачима прави проблем то што нема организованог тржишта, јер се производе мале количине.

"Ми смо покушали да на наше тржиште увеземо мало квалитеније, профитабилније сорте индустријске конопље, али нисмо добили сагласност од Агенције за заштититу здравља биља БиХ, па смо мало у шкрипцу са временом", казао је Кустурић.

Истиче да они као фирма покушавају да траже простор да обезбиједе тржиште.

"Имамо преговоре са људима из Ирске које занима првенствено производња грађевинског материјала од стабљике и влакана конопље", казао је Кустурић.

Додао је да се од индустријске конопље у свијету производи више од 200 производа.

"Сјеме конопље се користи у прехрамбеној индустрији, а све је већа и примјена у грађевинарству, гдје се користи као природни изолациони материјал. Од стабљике се производе и брикети који се користе као енергент у екотопланама, а који имају већу енергетску вриједност од буковог дрвета", каже Кустурић.

Према његовим ријечима, било би сигурно много више заинтересованих за узгој уколико би се могао гарантовати откуп.
Наиме , како истичу у надлежном министарству, у Правилнику о условима за узгој индустријске конопље директно су описани услови који се морају испунити за ову производњу. Такође је прописано и колико ТХЦа (психоактивне супстанце) максимално може да садржи ова конопља.

"Индустријска конопља (Цаннабис сатива Л.) је конопља чији садржај тетрахидроканабинола (ТХЦ) у сувој материји биљке не прелази 0,2% и чија сорта је уписана у Сортну листу у складу са прописима о сјемену пољопривредног биља", казали су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Додају да се индустријска конопља може узгајати само на основу одобрења за узгој које издаје Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Узгајивачи подносе Министарству захтјев најкасније до 31. марта текуће године.

"Захтјев за издавање одобрења за узгој индустријске конопље могу поднијети правна лица, физичка лица и предузетници (узгајивачи) уписани у Регистар пољопривредних газдинстава", појашњавају из овог министарства.
Додају да физичко лице које се жели бавити узгојем индустријске конопље, уз попуњен захтјев, треба да достави још докумената, укључујући и доказ да подносилац захтјева није осуђиван за кривично дјело злоупотребе дрога.

"Такав доказ може да приложи и заинтересован предузетник или одговорно лице у правном лицу. Међутим , то није комплетна процедура. Када Министарство изда одобрење за узгој индустријске конопље, а прије заснивања производње, узгајивач мора да води рачуна о куповини сјемена индустријске конопље, те је неопходно да приложи и увјерење о здравствено стању сјемена", појаснили су из ресорног министарства.

Закључују да узгајивач мора имати и чувати оригиналну амбалажу у којој је сјеме било упаковано, те етикету са паковања. Узгајивач којем је Министарство издало одобрење за узгој индустријске конопље пријављује засновану производњу најкасније 15 дана од дана сјетве индустријске конопље.

Подсјетимо , Представнички дом Парламента ФБиХ у јануару је усвојио закључак којим се позивају Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства и Влада ФБиХ да до краја године израде нацрт правилника о условима за узгој индустријске конопље у ФБиХ, који ће бити усклађен с постојећим Правилником о службеном надзору сјеменских усјева у БиХ, као и Правилником о условима за узгој индустријске конопље Републике Српске.

(Независне)