Јагодари задовољни, хоћемо ли моћи купити јагоде по нижим цијенама? :: Semberija INFO ::

 

Јагодари задовољни, хоћемо ли моћи купити јагоде по нижим цијенама?


Foto: Freepik
Берба јагода, првог сезонског воћа у Републици Српској, у јеку је, а произвођачи тврде да ће добар род и цијена од пет до осам марака по килограму донијети добру зараду.
 
Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, у разговору за "Независне новине" истиче да одавно није била повољнија година када је у питању производња јагода.
 
"Ове године су временске прилике погодовале узгоју јагода, било је довољно влаге и доста сунчаних дана", казао је Дојчиновић и истакао да узгајивачи нису морали да користе заштиту.
 
Додао је да је овогодишњи принос јако добар, што квалитетом, што квантитетом.
 
"Будући да је ово прво сезонско воће доста се тражи", истиче Дојчиновић.
 
Појаснио је да се јагоде беру мјесец дана, те сигурно је да ће је бити на тржишту и у наредним данима.
 
Што се тиче цијене, Дојчиновић истиче да се оне крећу у велепродаји између четири и пет КМ по килограму.
 
"У малопродаји оне коштају од 6,50 до седам марака по килограму", појаснио је Дојчиновић и додао да произвођачи ове године могу бити јако задовољни.
 
Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједор, истиче да је ова година јако повољна што се тиче производње јагоде, те да је јако добар квалитет.
 
"Ове године је бољи род, служи нас вријеме, погодује јагоди, тако да је и слађа и квалитетнија, те не захтијева заштиту, што је јако битно. Немамо додатних трошкова у вези с тим", казао је Марјановић и истакао да се цијене крећу од пет до осам марака по килограму.
 
"Мада је ове године мање засијаних површина, те су парцеле мање, потражња је боља", рекао је Марјановић и истакао да су задовољни приносима, али и квалитетом.
 
Како је рекао, грађани се све више одлучују да купују домаћу јагоду управо зато што је укуснија него она из увоза.
 
Са плантаже "Јовић" из Приједора кажу да су ове године задовољни приносима, али и цијенама, те да је ово једна од бољих година за произвођаче јагода.
 
"Принос је веома добар, изненађујући, цијена је до данас била осам марака, али од сада ће износити шест марака по килограму", казали су са плантаже "Јовић".
 
Истичу да је цијена овог бобичастог воћа нижа и у маркетима и продавницама, те да износи око пет марака.
 
"Цијена наше домаће јагоде се сигурно неће спуштати испод шест марака. Све што наберемо успјели смо да продамо углавном сталним купцима", казали су с ове плантаже.
 
Додају да су задовољни ове године, те, како кажу, имаће максималне приносе и максималан род.
 
"Квалитет је веома добар и нема трулежи, што је нама најбитније. Нисмо је третирали никаквим пестицидима, углавном је сто одсто органска", закључили су са плантаже "Јовић".
 
(Независне)