Американци најављују нове санкције у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Американци најављују нове санкције у БиХ


Foto: fokus.ba

– Банке и друге финансијске институције које обављају трансакције за особе или привредне субјекте под санкцијама САД-а излажу се великом ризику да се и саме нађу у истој ситуацији, рекла је Ана Морис, вршилац дужности помоћника министра финансија САД и најавила да се у БиХ може очекивати још оваквих мјера за оне који “подривају мир, стабилности и територијални интегритет БиХ”.

Морисова je истакла за портал КАПИТАЛ да је међународним и локалним банкама у БиХ, без обзира да ли санкционисана особа има или нема имовину или рачуне у САД, ризично да им уопште дозволе да имају рачуне код њих.

“Ово је порука коју је важно пренијети финансијском сектору у БиХ, да се санкције не односе само на конкретне особе или субјекте, него носе ризик за сваког ко их подржава. То је ријешено Уредбом о материјалној подршци, што значи да ако финансијска институција обавља трансакције за санкционисану особу или субјекат у БиХ, онда та финансијска институција или банка у БиХ сама себе излаже ризику од санкција”, каже Морисова.

На питање које су конкретне посљедице санкција које су САД увеле највишим званичницима Републике Српске и да ли имају податке о томе имају имовину или рачуне у САД, рекла је да не може говорити о специфичним банковним рачунима, него о циљевима који се санкцијама постижу.

“Циљ санкција је многострук. Желимо да изолујемо ту особу, али и да се привуче међународна пажња на њихове активности које веома брину САД због могућих посљедица. Њима се овако отежава да се ангажују у међународним финансијским трансакција као и да путују у САД. Као што знате, пажљиво се прати ситуација и активности финансијских институција широм свијета, укључујући и оних у Америци. САД су наметнуле неколико сетова санкција у БиХ и мислим да је разумно очекивати још америчких санкција за оне који подривају мир, стабилност и територијални интегритет БиХ”, каже Морисова.

Говорећи о напретку оствареном у борби против прања новца и финансирања тероризма, активностима које подривају мир и стабилност у БиХ укључујући антидејтонску реторику и ендемску корупцију, те о ширим питања која се односе на финансирање и санкције против Русије, Морис је напоменула да је усвајање Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности у БиХ велики корак напријед.

Каже да није упозната са детаљима посјете експерата Moneywallа у БиХ која је окончана 1. марта ове године.

“Процеси које спроводи Moneywall су повјерљиве природе и нисам упућена у њих, али свакако ћу рећи да је увођење и усвајање закона конкретан корак напријед”, рекла је Морис.

(Глас Српске)