Шта урадити ако вас нападне, односно уједе пас? :: Semberija INFO ::

 

Шта урадити ако вас нападне, односно уједе пас?


Foto: Pixabay
Ако вас нападне, односно уједе пас, потребно је да се обратите надлежнима, но да ли знате каква је процедура у том случају?

У наставку читајте како је то прописано у закону те коме да се обратите у случају напада пса.

Шта кад вас уједе пас луталица?

Након што пас луталица уједе особу, потребно је да се оштећени одмах јави дежурном љекару у Дом здравља, а љекар ће по службеној дужности о томе обавијестити надлежни МУП/Полицијску управу, те ће исти обавити разговор са оштећеним. 

Затим ће бити обавијештена и ветеринарска станица као и инспекцијска служба општине.

Након што се заврши лијечење, оштећени има двије могућности и то:

- подношење захтјева општини за накнаду штете и мирно рјешавање спора уз потраживање адекватне новчане сатисфакције за претрпљене болове и страх, или  

- евентуално покренути поступак ради накнаде штете подношењем тужбе надлежном суду, у том случају најбоља опција била би консултација са квалификованом особом – адвокатом.

Шта ако вас нападне власнички пас?

Власници паса дужни су да поштују прописе који се односе на начин држања и извођења кућних љубимаца на јавне површине.

Сви власници паса дужни су да поштују Закон о заштити и добробити животиња, Правилник о држању и заштити кућних љубимаца и одлуке о начину држања и извођења кућних љубимаца на јавне површине које доносе локалне заједнице.

Посљедњих година је примјетно да број паса као кућних љубимаца из године у годину расте, а самим тим се повећава и њихово извођење на јавна мјеста и то врло често опасних животиња без прописаних заштитних средстава, попут повоца и заштитне корпе.

Иначе, у случају да власник има опасног пса, мора испуњавати сљедеће услове: 

- да се против њега не води кривични поступак или

- да није правоснажно осуђиван за кривична дјела мучења и убијања животиња, те кривична дјела против живота и тијела, против слобода и права грађана, против имовине, против полног интегритета, против јавног реда и мира, против брака и породице, као и кривично дјело – недозвољена производња и промет опојних дрога и друга кривична дјела која у себи садрже елементе насиља,

- да против њега није покренут прекршајни поступак или да није правоснажно кажњаван за прекршај из области заштите животиња, јавног реда и мира и других прекршаја који у себи садрже елементе насиља,

- да не постоје друге околности које указују да би пас могао бити злоупотријебљен, под утицајем чешћег и прекомјерног уживања алкохола, конзумације опојних дрога и других омамљујућих средстава, поремећених породичних односа, сукоба са околином, агресивног и ексцесног понашања власника,

- да има услове за сигуран смјештај опасног пса и

- да је поднио доказе да је старији од 21 године и радноспособан.

Које су казне у РС?

Према Закона о јавном реду и миру РС, ко без надзора и заштитних средстава, супротно прописима о држању и заштити животиња, држи или води животиње које другог могу да престраше или повриједе или ко на јавном мјесту злоставља животиње, казниће се новчаном казном од 300 КМ до 900 КМ.

Такође, ко без повоца и заштитне корпе на њушци држи или води опасног пса на јавним површинама казниће се новчаном казном од 300 КМ до 900 КМ.

Такође, према Одлуци о комуналном реду у Бањалуци, ако пас или мачка повриједе неко лице, власник је дужан да о томе, одмах обавијести орган управе, надлежан за послове ветеринарске инспекције, и да се, по налогу тог органа, животиња смјести у карантин, под надзором доктора ветеринарске медицине.

(Независне)