Упркос опструкцијама, Град функционише боље него било који други град у Српској :: Semberija INFO ::

 

Упркос опструкцијама, Град функционише боље него било који други град у Српској


Како бисте оцијенили рад Вашег кабинета у првом кварталу ове године?

-На првом мјесту бих рекао да је рад Кабинета градоначелника у првом кварталу ове године био врло изазован, под несвакидашњим условима и околностима и уз бројне опструкције. Радити без усвојеног ребаланса буџета, са свакодневним притисцима, под сталним контролама Главне службе ревизије РС, буџетске и управне инспекције, уз неизбјежна политичка подметања, врло је незахвално и, понављам, изазовно. Поносан сам на свој комплетан тим, јер, упркос свим изазовима одлично се носе са проблемима, Град функционише на свим нивоима боље, него и један други у РС. У првом кварталу завршена је дуго чекана и врло битна Студија саобраћаја, која је темељ за покретање процедуре за увођење јавног превоза. Исплатили смо комплетне подстицаје у пољопривреди у износу преко 3.000.000 КМ, редовно се исплаћују бројне субвенције на различитим нивоима, савршено су организоване бројне акције у склопу „Априла-мјесеца чистоће“, активно се ради на оживљавању фестивала „Знањем, игром и пјесмом кроз Семберију“, завршена је јавна набавка за асфалтирање и мај ће бити у знаку асфалтирања Семберије, али и почетка градње прве спортске дворане у Бијељини.

Шта је кључни пројекат за Град који сматрате да морате урадити, и који је највише потребан грађанима Бијељине?

-Све је кључно, све је битно! Ако сада зауставите десет људи у граду и питате их шта им је најбитније, свако од њих ће одговорити различито. Некоме је то чист ваздух, некоме паркинг гаража, некоме градски превоз, за оног ко нема асфалт испред куће њему ће бити најпречи асфалт, онај ко нема пијаћу воду - њему је та водоводна линија битнија од било чега, некоме је то азил за псе, некоме вртић, некоме обновљена школа. Морамо схватити да на свим пољима је неопходно континуирано улагање, али да се сви проблеми не могу ријешити за кратак временски период. Нешто ће се ријешити за мјесец, нешто за годину, нешто за десет година, а нешто неће моћи бити ријешено ни за деценију. Мој принцип је да не одустајем, да се борим и да радим на континуираном рјешавању проблема. Ако мене питате који је пројекат најбитнији, онда су то људи, мој најбитнији пројекат је улагање у људе. Шта то значи? То значи да када човјеку даш олакшице за живот и још када има стални посао, он ће остати да живи и ради у свом граду. Можемо ми изградити највелелепнију грађевину, од ње се не живи, она неће зауставити негативну стопу природног прираштаја, она неће спријечити људе да оду. Зато су наш пројекат - највише субвенције за новорођену дјецу у региону, субвенције за вртић, субвенције за ђачке карте, највише стипендије у региону, највиши пољопривредни подстицаји у региону, субвенције за топлотне пумпе, субвенције за куповину сеоских кућа, субвенције за предузетнике, подршка за вантјелесну оплодњу, подршка удружењима, субвенције за сензоре за континуирано мјерење шећера у крви за обољеле од дијабетеса, подршка за борачку популацију, подршка за лијечење грађана. Од ове године имамо новитете у виду социјалне подршке за родитеље његоватеље лица са потешкоћама у развоју која су старија од 30 година, а од ове године уводимо и субвенције за учешће за куповину станова за младе брачне парове. Ту је суштина и то људи похваљују, ту се види да је јака социјална политика као основ за просперитет једног града.

И у овој години, наставиле су пљуштати међусобне оптужбе између скупштинске већине и Градске управе. Мислите ли да због постојећих политичких анимозитета највише испаштају грађани?

-Које скупштинске већине, оне која је 19.03.2023. године изгубила у свих 70 мјесних заједница и на свих 183 бирачких мјеста? Њихов заштитиник је министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, иза ње се крију, иначе је било једино исправно да се та Скупштина распусти и да нови неукаљани људи дођу на њихова мјеста. Дао сам све од себе да грађани не буду таоци политике, ја сам тај који је преузео терет таквог политичког амбијента и искључиво на својим плећима носим тај терет и не испуштам га посљедње три године. Носићу тај терет докле год буде било потребно и докле год не наступе праве и коријените промјене које су преко потребне како Бијељини, тако и цијелој РС.

До сада, очито, није могло доћи до разумијевања и боље сарадње Градске управе и скупштинске већине, али пред нама су локални избори, па каква су Ваша очекивања у том смислу?

-Народ је видио ко су они и ко сам ја, шта су понудили они, а шта сам понудио ја. Нека иза свих нас говоре наша дјела и нека народ хода по траговима које је свако од нас оставио у снијегу. Нека народ сам одабере да ли ће тражити и пратити стопе човјека који је ходао и по снијегу, и по прашини и по блату, да ли ће ићи путем јасно утабаног пута или ће се кретати у правцу магле тражећи и бауљајући около не би ли нашли неки знак или достојни траг. Па ко разумије - схватиће.

Како ћете провести предстојеће празнике и шта бисте пожељели суграђанима?

-Празнике ћу провјести у нашој Бијељини, са породицом и суграђанима. Свим суграђанима православне вјероисповјести желим да у миру и добром здрављу дочекају највећи хришћански празник Васкрс, заједно са својим најмилијима. Ове године смо имали календарску срећу коју је донијела преступна година, па су се спојили православни Васкрс, Међународни дан рада, Ђурђевдан, али и Дан борбе против фашизма, па ћу свима пожељети угодан одмор, лијепа дружења и мир у срцу и души. Поносан сам, јер у нашој Бијељини за разлику од многих других локалних заједница, ови празнични дани су и нерадни, те породица која је основна ћелија друштва има лијепу прилику да празнике проведе на најљепши могући начин, у заједништву.
 
Мир Божији, Христос Васкрсе!
 
Семберија инфо