Славиша Марковић поново изабран за потпредсједника ПДП-а :: Semberija INFO ::

 

Славиша Марковић поново изабран за потпредсједника ПДП-а


На данашњој сједници Главног одбора Партије демократског прогреса изабрани су нови потрпредсједници странке – Јелена Тривић, Игор Црнадак, Славиша Марковић и Ненад Вуковић, од којих ће Вуковић обављати и функцију замјеника предсједника ПДП-а, док ће остали чланови Предсједништва бити бирани на наредној сједници Главног одбора.



Милко Грмуша поново је изабран за генералног секретара ПДП-а. Поред потпредсједника и генералног секретара, изабрани су и чланови Предсједништва: Милан Шврака, Диана Чекић, Драшко Станивуковић, Перица Бундало, Љубиша Крунић, Милан Ђукић, Миланко Михајилица, Слободан Васиљевић, Миленко Ристић, Синиша Голић, Рато Рајак и Драгана Чојић.

Главни одбор ПДП-а донио је и наредне закључке:
  1. Партија демократског прогреса двадесет година упорно наглашава свој базични политички став да БиХ може функционисати искључиво као високодецентрализована заједница два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Због тога Главни одбор ПДП-а категорички одбацује сваку иницијативу и СДА и било које друге странке из ФБиХ којом се уставно уређење земље доводи у питање, те наглашава нашу одлучност да се боримо свим политичким средствима како бисмо онемогућили реализацију таквих иницијатива. Главни одбор ПДП-а сматра да је одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој би се расправљало о страначком документу СДА потпуно непотребно. Народна скупштина Републике Српске, као њена најзначајнија институција и представник суверене воље њених грађана, није и никад не смије постати форум на којем се расправља о интерним политичким актима било које политичке странке, јер се тако даје ничим заслужена важност тим политичким странкама, а смањује се важност Народне скупштине.
  2. Главни одбор ПДП-а упознат је са садржајем приједлога о оснивању радног тијела Народне скупштине Републике Српске којим би се формирао Скупштински одбор за праћење рада јавних медија чији је оснивач Републикa Српскa. Главни одбор даје своју пуну подршку приједлозима садржаним у тој одлуци а којима се стичу услови за транспарентнији, објективнији и професионалнији рад јавних медија у Републици Српској и сматра да без поштених и објективних медија чији је оснивач Република Српска, укључујући и РТРС, није могуће остварити демократски плурализам у Републици Српској, а што је данас један од наших највећих проблема који онемогућава демократски, политички и општи друштвени развој наше земље. Због тога Главни одбор ПДП-а тражи од посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске да у складу са Пословником о раду НСРС изврши све потребне радње како би се приједлог ове одлуке нашао што прије на дневном реду Народне скупштине.
  3. Главни одбор ПДП-а подсјећа да су претходни општи избори према извјештају ОЕБС-а обиловали читавим низом неправилности, а о чему је ПДП међу првима на документован начин обавијестио ЦИК БиХ и јавност. Потпуно је јасно да једини плод таквих нерегуларних избора може бити само политичка блокада на свим нивоима, а што је данас свима видљиво кад је ријеч о заједничким институцијама БиХ, али и ФБиХ и Републици Српској, у којој коалициони партнери који су формирали заједно власт свега годину дана након формирања владе признају да немају консензус о читавом низу важних политичких питања. Главни одбор ПДП-а стога инсистира на промјенама Изборног закона БиХ којима би коначно изборни процес био модернизован, транспарентан и, прије свега, поштен и с тим у вези, тражи од посланика ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да предузму све што је у њиховој објективној моћи како би се приједлог измјена и допуна Изборног закона нашао на дневном реду ПД ПСБиХ, јер у супротном Републици Српској, ФБиХ и БиХпријети вишегодишња политичка, па и институционална криза са несагледивим посљедицама.
  4. Главни одбор ПДП-а сматра да блокада Парламентарне скупштине БиХ није и не може бити у интересу Републике Српске, нити било којег народа у Босни и Херцеговини. Наш став јесте да избјегавање демократске дебате о свим питањима о којима је надлежна Парламентарна скупштина БиХ заправо не представља било какву снагу, него немоћ оних који избјегавају да у парламентарној процедури суоче своје политичке аргументе. ПДП се од свог оснивања бори за Републику Српску која има вишеструко снажније политичке аргументе од ФБиХ и која је увијек и на сваком мјесту спремна да те аргументе укрсти са политичким факторима из ФБиХ. Главни одбор ПДП-а због тога не разумије политичку инфериорност и кукавичлук оних политичких партија које блокирају рад Парламентарне скупштине БиХ и дајемо пуну подршку иницијативама посланика ПДП-а и СДС-а у Представничком дому ПСБиХ да учине све што је у њиховој моћи како би Парламентарна скупштина БиХ коначно почела да функционише и доноси одлуке за добробит свих грађана Републике Српске и БиХ.
 
Информативна служба ПДП-а