Профит остао у амбарима :: Semberija INFO ::

 

Профит остао у амбарима


Извор: Глас Српске / Данијела Бајић

БАЊАЛУКА - Да је зарада домаћих прољопривредника лани била танка потврђују статистички подаци према којима је у четвртом тромјесечју прошле године вриједност продатих и откупљених производа смањена за готово 11 милиона марака у односу на исти период 2022, а упућени кажу да је међу главним разлозима пада ниска откупна цијена пшенице, која је многе ратаре натјерала да жито задрже у амбарима.

Према подацима Републичког завода за статистику вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у четвртом тромјесечју прошле године износила је 163,7 милиона КМ, што је за 6,3 одсто мање у односу на исти период 2022. године.

Статистичари су израчунали да је од октобра до децембра прошле године вриједност продаје из властите производње пословних субјеката и њихових дијелова била тешка 122,4 милиона КМ, док је вриједност откупа од породичних пољопривредних газдинстава износила 41,2 милиона марака. Поредећи податке из 2022. године видљиво је да су домаћа газдинства далеко мање зарадила у односу на лани, будући да је вриједност откупа те године досегла 54,1 милион марака.

Статистика показује да је у области ратарства у четвртом тромјесечју прошле године вриједност откупа склизнула за 9,2 милиона марака у односу на исти период 2022. године, а знатан пад продаје и откупа видљив је и у воћарском сектору.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је за “Глас Српске” да су ови негативни подаци посљедица ниских откупних цијена, прије свега кукуруза, пшенице и соје.

- Цијене ратарских производа, која зависе од кретања на берзи, јесенас су биле прениске у односу на 2022. годину, због чега су ратари одлучили да сачекају са продајом и лагерују своје жито. Многи су изабрали да пшеницу оставе за своје потребе. Због такве ситуације на тржишту сада имамо и пуне амбаре кукуруза, а нови круг производње, односно сјетва, почиње за мјесец, два - казао је Маринковић.

Додао је да је један од фактора који је лани утицао на пад откупа и продаје пољопривредних производа и десеткован сточни фонд, усљед појаве афричке куге свиња, јер су фарме велики потрошачи житарица.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић рекао је за “Глас Српске” да је због сукоба у Украјини увозна пшеница преплавила домаће тржиште, због чега је прошлогодишњи род још у амбарима.

- Откупна цијена пшенице прошле године била је дупло нижа у односу на годину раније, док је истовремено цијена хљеба знатно скочила. И то је толики апсурд - казао је Радић.

С обзиром на то да ратари не могу утицати на цијену пшенице, ове године су, каже, посијали у складу са могућностима.

- У случају да цијена и ове године буде ниска, реално је очекивати да ће се многи пољопривредници одлучити на смањење производње - рекао је Радић.

Шумарство

Од продаје производа шумарства у четвртом тромјесечју прошле године слило се 57,7 милиона марака, што је за 10,2 одсто више у односу на посљедњи квартал 2022. године. Према ријечима секретара Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Игора Андрића лијепо вријеме у трећем и четвртом кварталу лани погодовало је радовима у шумарству, због чега су остварени бољи резултати у односу на прва два квартала прошле и крај 2022. године.

- Поред временских услова цијела година је била тешка због недостатка радне снаге, која се ангажује у шумарству. Тај тренд ће се, нажалост, наставити - казао је Андрић.