Њемачке машиновође позивају на нови вишедневни штрајк :: Semberija INFO ::

 

Њемачке машиновође позивају на нови вишедневни штрајк


Foto: Pixnio
Њемачки синдикат машиновођа ГДЛ у понедјељак је саопштио да је позвао раднике државног предузећа Деутсцхе Бахн (ДБ) на поновни вишедневни штрајк.

Штрајк ће започети у сриједу у 02.00 и наставити до 18.00 сати у понедјељак сљедеће седмице, рекао је ГДЛ у саопштењу објављеном у раним јутарњим сатима понедјељка.

Чланови синдиката ДБ Царга, задуженог за теретни саобраћај, већ су били позвани на штрајк од 18.00 сати у уторак.

У петак је Деутсцхе Бахн представио нову понуду плата како би вратио ГДЛ за преговарачки сто. Понуда укључује могућност један сат краћег радног времена за машиновође и пратиоце возова од 1. јануара 2026. Понуда је укључивала и повећање плата запосленима од 4.8 одсто од августа те додатних пет одсто од априла 2025. године.

Деутсцхе Бахн такође нуди машиновођама и пратиоцима возова могућност смањења радног времена с 38 на 37 сати седмично од 1. јануара 2026. уз исту плату. Они који се одлуче против смањења добиће умјесто тога повећање плате од 2.7 одсто, стоји у понуди.

Али, то није било довољно за нове преговоре. "С трећом и наводно побољшаном понудом, Деутсцхе Бахн АГ је још једном показао да наставља слиједити свој досадашњи курс одбијања и сукобљавања - нема знакова спремности за постизање договора", стоји у саопштењу ГДЛ-а.

Деутсцхе Бахн је бранио своју понуду ГДЛ-у. "ДБ се фокусира на компромисе, ГДЛ претјерано заоштрава сукоб", рекао је потпарол ДБ-а, преноси "СееБиз".

Ово ће бити четврти штрајк у актуелном спору око плата. Прије краја прошле године, ГДЛ је паралисао велике дијелове путничког превоза у два штрајка, након чега је услиједио тродневни штрајк са сличним учинком у јануару.

(Танјуг)