Велики кашаљ хара у Српској, тинејџери највише оболијевају :: Semberija INFO ::

 

Велики кашаљ хара у Српској, тинејџери највише оболијевају


FOTO: Pixabay
У Републици Српској до сада је потврђено 57 случајева великог кашља, углавном код непотпуно вакцинисаних особа, казали су за "Независне новине" из Института за јавно здравство Републике Српске.

Додали су да од укупног броја већину пријављених чине тинејџери.

Ранко Шкрбић, предсједник Савјета за здравље Републике Српске, раније је рекао да је велики кашаљ букнуо у цијелом региону и да подаци говоре да је узрок само нередовно вакцинисање.

Шкрбић је апеловао на родитеље да прате календар вакцинисања који је дефинисао Институт и да редовно вакцинишу дјецу, јер велики кашаљ може да изазове фаталан исход код беба које нису стекле имунитет и не могу да искашљу.

"Вакцине имамо, само треба да се придржавамо календара вакцинација", казао  је тада Шкрбић.

Подсјетимо, пертусис представља веома заразну болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца.

"Болест узрокује бактерија Бордетелла пертуссис, која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсин", казала  је  раније  за "Независне новине" Јелена Ђаковић Девић, епидемиолошкиња у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Истакла је да се велики кашаљ преноси капљичним путем, а први симптоми настају од седам до десет дана након инфекције.

"У почетку се болест манифестује симптомима прехладе, након чега кашаљ постаје интензивнији и јављају се напади кашља уз карактеристично зацењивање, нарочито у току ноћи. Код дојенчади клиничка слика није типична, може да се јави и престанак дисања", рекла је Ђаковић Девићева.

Појаснила је да болест може проћи без посљедица, али могу се јавити и компликације, као што су упала плућа, упала средњег уха, крварења у различитим органима која се јављају усљед напрезања, као и конвулзије.

"Терапија је симптоматска и антибиотска. Најбоља заштита од ове болести је редовна вакцинација дјеце", истиче Ђаковић Девићева.

Према њеним ријечима, у Републици Српској вакцинација против дифтерије, тетануса и пертусиса (ДиТеПер) спроводи се код дјеце са навршена два мјесеца живота давањем три дозе вакцине против дифтерије, тетануса и пертусиса у препорученим размацима.

"Прва ревакцинација против дифтерије, тетануса и пертусиса се даје дјеци са навршених 18 мјесеци, а друга ревакцинација код дјеце узраста шест или седам година приликом уписа у основну школу", додала је она.

Како је рекла, према подацима за прошлу годину, обухват вакцинације првом дозом против дифтерије, тетануса и пертусиса је износио 93 одсто за Републику Српску, али забиљежен је пад обухвата ревакцинације и он је у току 2022. године износио 65,6 одсто за цијелу Српску.

(Независне)