Нове цијене струје угрозиће велики број фирми :: Semberija INFO ::

 

Нове цијене струје угрозиће велики број фирми


Foto: Pixabay
- Цијена електричне енергије за привреднике у ФБиХ од наредне године могла би бити већа за 20 одсто, најава је Владе ФБиХ, док из Удружења послодаваца истичу да повећање тих цијена привреди води повећању цијена роба и услуга, али утицаће и на пословање великог броја фирми и смањиће се конкурентност домаће привреде.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, казао је за "Независне новине" да су раније најаве биле да ће цијена електричне енергије скочити и 70 одсто, што је за привреднике било незамисливо, али, како каже, и садашње најаве од 20 одсто више цијене су за привреднике превисоке.

"За двије године смо дошли до поскупљења за 72 одсто, те кад се то сабере јако је високо повећање цијена за привреднике, без обзира на то што Влада ФБиХ, али и 'Електропривреда БиХ' то правдају цијенама на тржишту, које су код нас ниже него у регији", истиче Смаилбеговић и додаје да то никако нису аргументи због чега би требало да буду више цијене.

"БиХ треба да због своје конкурентности има конкурентну цијену електричне енергије зато што је то наш домаћи ресурс, не увозимо, не овисимо од увозних цијена", казао је Смаилбеговић и истакао да би њена цијена требало да буде предност привреди како би то искористила за развој.

"Нажалост, с поскупљењем се то губи јер ће нове цијене значајно утицати на велики број фирми", казао је Смаилбеговић.

Додао је да је с друге стране паралелан притисак на повећање плата радницима, што је разумљиво с обзиром на инфлацију.

"Сад ће ово повећање цијена појачати инфлацију па ће одмах бити притиска на цијене. То је спирала која нема крај. Ово је лоша одлука Владе ФБиХ", казао је Смаилбеговић и истакао да треба наћи начин да се санирају рудници и "Електропривреда БиХ".

"Још није коначна одлука Владе, још се надамо да ће то бити знатно ниже", закључио је Смаилбеговић и истакао да би почетком наредне године привредницима требало да стижу уговори са новом цијеном.

"Влада Федерације БиХ ускоро би требало да иде на ограничење повећања цијена електричне енергије привредницима", потврдио је Ведран Лакић, федерални министар енергије, рударства и индустрије, који је рекао да би извјесно повећање за привреднике у идућој години могло бити ипак до 20 одсто, сходно мјери коју је спремна повући Влада ФБиХ.

"Рудници су у катастрофалном стању. 'Електропривреда БиХ' и ресорно министарство скупа с Владом ФБиХ је ставила цијели фокус на опоравак рудника, смањење броја непроизводних радника који оптерећују пословање рудника. То све чинимо како бисмо покушали вратити енергетски систем на стање у којем мора бити", казао је Лакић.

Додао је да је врло лоше стање и у "Електропривреди БиХ", која ће према пројекцијама у овој години пословати у минусу од 90 милиона КМ.

"Није добро шта се налази у електропривредама, а ми морамо обезбиједити сигурно снабдијевање електричном енергијом за наредни период. Овај период је изазован, ЕУ нас тјера да цијена буде тржишна у БиХ, али ми то не можемо дозволити јер би она износила око 140 евра/МWх. То је преко 85 одсто више од тренутне цијене коју има привреда. Влада ФБиХ ће врло вјероватно ићи на ограничење да то повећање буде до 20 одсто, као што је било и у претходним годинама", казао је Лакић.

(Независне)