Органима сарајевске коморе суд обуставио рад због неправилности: Расуло - дјело „ратних адвоката“? :: Semberija INFO ::

 

Органима сарајевске коморе суд обуставио рад због неправилности: Расуло - дјело „ратних адвоката“?


  За Семберија инфо: Младен Василић

Адвокатска комора у Сарајеву, најбројнија у БиХ, доведена је до расула одлуком Општинског суда у граду на Миљацки, која је, управо, објелодањена.

Оцијењено је да је од 592 адвоката, колико их има РАК Сарајево, њих 268 дало глас новом руководству. Суд је пресудио да су одржали незаконите изборе и привремено забранио рад свим органима Коморе, „до коначне судске одлуке.

Примјетна је побуна младих адвоката против такозваних „ратних адвоката“, који, како се може чути, „годинама ведре и облаче у тој комори“.

Овом судском одлуком, у коју имамо увид, прекинути су дисциплински поступци против адвоката, којима се годинама суди, „јер не климају главом властодршцима и што неуморно дижу глас против трагичног стања у БиХ.

Рекодер по броју пријава је адвокат Душан Томић, познати хуманиста, оснивач и генерални секретар Прве дјечије амбасаде „Међаши“, која је из ратног вртлога избавила око 50 000 дјеце и мајки из Сарајева и Мостара и збринула на хиљаде дјеце из тадашњег СССР после трагедије у Чернобиљу.

Томић је имао 26 поступака и од свих се одбранио.

-Тражићу дисциплинску одговорност за предсједницу сарајевске коморе Васвију Видовић (адвокатица Насера Орића п.р.), предсједника федералне коморе Бекира Гавранкапетановића, који су директно криви због организованог хаоса у поменутим органима у коморама у којима су од рата, па до данас организовали незакониту скупштину, коју је суд ставио ван снаге.

Томић каже да, упорно, указује на проблеме у комори и због тога се нашао на мети, опет, како каже органа коморе, којима је суд стопирао рад. Из само њима знаних разлога за Томића, који има 70 година, тражили су да му се забрани рад на три године због „предмета Драгичевић“.

Због тог предмета и у Хрватској је комора тражила казну за познатог адвоката Анту Нобила, али је одбачена као потпуно неоснована. Када нису, каже Томић, успјели код Нобила, кренули су на мене, без икаквих аргумената, али са жаром да ме не виде у својим редовима, „али све, као и најновија одлука суда, не иде им у прилог“.