Мали Лав примио у Тиршовој најскупљи лијек на свијету :: Semberija INFO ::

 

Мали Лав примио у Тиршовој најскупљи лијек на свијету


БАЊАЛУКА - Двогодишњи Лав Теодоровић из Новог Сада, који је оболио од спиналне мишићне атрофије (СМА) типа 1, примио је најскупљи лијек на свијету, “золгенсму” у Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој. То је за Eуроњуз Србија потврдио неуропедијатар проф. Димитрије Николић.

Како се сазнаје, мали Лав је био храбар и добар дјечак све вријеме док је примао терапију и био је насмијан кад је све било готово.

Ово је први пут да се ова скупа, генска терапија примjењује у Србији. До сада су дjеца која болују од СМА одлазила у САД или Мађарску на лијечење. Универзитетска дјечја клиника у Тиршовој прошла је све сертификације од стране произвођача лијека, да у њој дјеца обољела од СМА могу да примају “золгенсму”. Иначе терапија се прима као једнократна инфузија.

Спинална мишићна атрофија је ријетка, али тешка болест која се манифестује постепеном, прогресивном атрофијом мишића и губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Лијек "золгенсма" зауставља прогресију болести и зато је важно да се са терапијом почне на вријеме, најбоље док болест још није испољила симптоме.

Када се појавила на тржишту “золгенсма” је коштала 2,5 милиона долара. Данас је то цијена од 1,7 милиона евра за пацијенте који је примају у Мађарској. Ту су урачунати и трошкови пратиоца, болничког лијечења, физикалне терапије послије добијања лијека. Сада, када се лијек добија у Србији трошкови ће бити мањи.

Наравно, “золгенсма” није једини лијек који се користи у лијечењу СМА.  У Србији су доступна и друга два лијека за спиналну мишићну атрофију - "рисдиплам" и "спинраза".

До сада се новац за лијечење дјеце најскупљом генском терапијом прикупљао у хуманитарним акцијама. Охрабрује најава званичника да ће убудуће генска терапија бити о трошку државе, а процјена је да је на годишњем нивоу петоро до шесторо дјеце који болују од СМА кандидати за “золгенсму”. 

Који лијек је најбољи за ког пацијента одлучиваће љекари на основу претходно урађених детаљних анализа.


Глас Српске