Челници ЕУ-а поновили подршку европској перспективи Западног Балкана, Молдавије и Украјине :: Semberija INFO ::

 

Челници ЕУ-а поновили подршку европској перспективи Западног Балкана, Молдавије и Украјине


Фото - Анадолија

Челници Европске уније (ЕУ) поновили су подршку Брисела европским перспективама земаља Западног Балкана, као и Украјини и Молдавији.

Поводом 20. годишњице потписивања Солунске декларације ЕУ-а у Атини је одржан састанак политичких челника ЕУ-а и Западног Балкана, укључујући и предсједницу Вијећа министара Босне и Херцеговине Борјану Кришто.

Лидери су се окупили и на свечаној вечери коју је организирао домаћин састанка грчки премијер Кирјакос Мицотакис, а придружили су им се и украјински предсједник Володимир Зеленски и предсједница Молдавије Маиа Санду.

Делегацију ЕУ-а предводили су шефица Европске комисије Урсула вон дер Леyен и челник Европског вијећа Шарл Мишел.

Мишел је на друштвеној мрежи X, саопштио да су разговори са Зеленским и Санду били веома конструктивни и корисни.

“Западни Балкан, Украјина и Молдавија имају заједничко европско наслијеђе, историју и будућност. Проширење остаје главни приоритет ЕУ-а, моћно средство за промовирање мира, сигурности и просперитета на нашем континенту. Идемо напријед како бисмо ову европску визију учинили стварношћу. Морамо пронаћи пут напријед“, поручио је Мишел.

Фон дер Леyен је поручила да не нужно да ЕУ брже себи приближи пријатеље који су кандидати за чланство у тој организацији.

“Морамо брже, много ближе нама приближити наше пријатеље који су кандидати за чланство у ЕУ. Задовољство ми је што сам у Атини да разговарамо о европској перспективи наших сусједа и партнера на источном и западном Балкану. Наставит ћемо уклањати баријере између наших регија“, казала је.

Фон дер Леyен је одржала билатералне састанке у оквиру данашњег окупљања у Атини, а одвојено се састала и са косовским премијером Албином Куртијем и предсједником Србије Александром Вучићем.

Саопћила је да су разговарали о питањима смањења тензија на сјеверу Косова, повратку на олакшавање дијалога ЕУ и спровођењу споразума о нормализацији односа.

Шест земаља Западног Балкана идентификовано је као земље “потенцијални кандидати“ на Самиту лидера ЕУ одржаном у Солуну 2003. године.


​АА / БХРТ