Изгубљени спор са Електропривредом Словеније могли би плаћати грађани кроз веће рачуне струје :: Semberija INFO ::

 

Изгубљени спор са Електропривредом Словеније могли би плаћати грађани кроз веће рачуне струје


Хоће ли у Републици Српској поскупјети електрична енергија? Према пресуди Арбитражног вијећа у Београду, рудник и термоелектрана „Угљевик“ мора исплатити 131 милион марака „Електропривреди“ Словеније, али и продавати трећину производње електричне енергије. Пресуда се односи на пријератно улагање у Термоектрану „Угљевик“.

РиТЕ „Угљевик“ мора исплатити 131 милион КМ. Трећину своје производње струје продавати Словенији. Струје на тржишту Републике Српске не би требало да недостаје. Ипак, новчана исплата могла би да утиче на поскупљење струје крајним потрошачима. Овако ситуацију анализирају стручњаци из области енергетике.

„Повећање цијене електричне енергије је једини начин да РиТЕ Угљевик плати своје обавезе према овој пресуди. РиТЕ нема тај новац, као ни Електропривреда РС као њен власник. Стога је једини начин, да се обезбиједи новац, повећање цијене. Не постоји чаробни штапић“, појашњава стручњак у области енергетике Дамир Миљевић.

Остаје непознаница да ли ће терет пресуде на крају носити грађани кроз додатно поскупљење струје. Коментар на такву могућност из Електропривреде РС нисмо добили.

Модел извршења пресуде, такође, није познат. Постоји више варијанти. Додатни проблеми су и десетине милиона марака дуга према добављачима, упозоравају наши извори. Ипак, стиже и одговор да радници, њих око 2.000, не треба да брину. 

„Није то тако катастрофично како се пише, није то никакав крај „Угљевика“. Због двије хиљаде људи који су запослени у том предузећу, треба рећи да се не даје једна трећина енергије, него се продаје Словенцима једна трећина енергије“, истиче извршни директор РиТЕ "Угљевик" Милутин Тасовац.

"Ја лично бих заговарао пут преговора. Исплата новца у цјелини мислим да је апсолутно немогућа. То и да преузме буџет видјели сте колико је било проблема са исплатом оних средстава које су биле од обвезница са бечке берзе2, напомиње економски аналитичар Зоран Павловић.

Пресуда је правоснажна. Рок за исплату новца је 30 дана. Стиже увјеравање да ће све бити испоштовано.

"Ми можемо извршити ову одлуку. ТЕ Угљевик ће то извршити. Наравно да ће то за њу бити терет али у сваком случају треба имати у виду да је ова обавеза настала у периоду постојања СФРЈ у вријеме када је постојао самоуправни споразум о удруживању рада и средстава на нивоу тадашње државе", каже министар рударства и енергетике РС Петар Ђокић. 

Паралелно се води спор у оквиру Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону тежак 800 милиона марака. Тај поступак је замрзнут прије неколико година до окончања процеса у Београду. Очекује се његово активирање, што би био додатни удар на РиТЕ „Угљевик“ и Електропривреду РС. 


БХРТ