РАФИНЕРИЈА У БРОДУ ГАСИ ПРОИЗВОДЊУ СИНДИКАТ УПОЗОРАВА ВЛАДУ СРПСКЕ И ЈАВНОСТ :: Semberija INFO ::

 

РАФИНЕРИЈА У БРОДУ ГАСИ ПРОИЗВОДЊУ СИНДИКАТ УПОЗОРАВА ВЛАДУ СРПСКЕ И ЈАВНОСТ


Foto: Siniša Pašalić/Ras Srbija
Упозоравамо Владу РС и цјелокупну јавност да сумњамо да ће производња у Рафинерији нафте у Броду и у новој линији у Рафинерији уља Модрича бити настављена, каже за Српскаинфо предсједник Синдиката у модричкој Рафинерији Златко Танасић.

Танасић каже да су послодавци послали Синдикату обавјештење да ће до краја године да отпусте 68 радника из Рафинерије нафте и 22 радника из Рафинерије уља због технолошког вишка.

– Знамо ми од раније за њихове намјере за отпуштања кроз програм за рјешавање вишка радника. Али, нисмо знали ове детаље да се у цијелој овој и наредној години неће набављати сировина и да се неће  покренути Рафинерија у Броду и нова линија у Модричи ни наредне године – истиче Танасић.

Разлог због којег сумњају да Рафинерија у Броду и нова линија у Модричи уопште више неће наставити рад је у томе што се сада отпушта 49 радника са прераде сирове нафте, те свих 22 радника из новог погона у Модричи.

– Њихов план је да у наредној години отпусте још 100 радника у Рафинерији нафте и 25 из модричке рафинерије. Они поштују све прописе приликом отпуштања радника и ми ту ништа не можемо да промијенимо. Али, не можемо да останемо равнодушни и да гледамо како људи одлазе из Рафинерије која је радила све те године и која се лагано гаси. И овим путем указујемо јавности и Влади на наше проблеме. Све вријеме причамо како нам људи одлазе. Да ли је неко од нас очекује да будемо родољуби и да гладујемо и ми наше породице? О томе неко мора да поведе рачуна, мора се знати шта се дешава – поручује Танасић.

Гасификација

Он истиче да су раније указивали на проблеме министру енергетике Петру Ђокићу, али да ништа није

– Одједном се прича о гасификацији Рафинерије нафте, а сви ћуте о преради и реконструкцији. Па, у Модричи смо радили цијели рат и послијератни период; када је било најтеже, обезбјеђивали смо себи зараде, давали Граду и за спорт, и то док је радила само стара линија. Ово више нема смисла, јавност мора да зна шта се дешава – истиче Танасић.

Каже да се сировина за Модричу, која се иначе набавља из Брода, могла набавити за ову годину на тржишту, али да послодавци тврде да је скупа.

Додаје да ће у бродској рафинерији остати да ради 600 радника након отпуштања наредне године, а у Модричи 275. Истовремено, Нестро пумпе остају да раде, а биће изграђена још једна пумпа. Гориво увозе преко Луке у Плочама.

Отпуштања

Зоран Видић, народни посланик, који је из Брода, каже да је невјероватно да се министар енергетике РС Петар Ђокић уопште не оглашава о проблемима у нафтној индустрији РС.

– Хоћете ли оставити ове људе на цједилу? Између осталих, десет жена отпуштено је из лабораторије у Броду. Све су оне мајке. Гдје ће оне сада да раде у струци? Нигдје. Можда могу да нађе посао у продавници – каже Видић.
Подсјећа да је министар Ђокић раније рекао да ће производња у Рафинерији у Броду почети од 1. јануара наредне године.

– А на терену се дешава да су Руси отпустили људе који раде на отпреми готових производа и све раднике који раде на пријему сирове нафте. Па, како ће онда уопште да раде – пита Видић.

Исјечени експонати

Подсјећа да је индустријска производња у Републици Српској значајно пала када је Рафинерија престала да ради, а из Владе нико не реагује.

– Има ли Република Српска икаква права по уговору? Они су тамо исјекли два вагона који су били експонати и продали као старо жељезо – напомиње Видић.

У Министарству енергетике Републике Српске су нам само кратко рекли да немају званичне информације о отпуштању радника и да су затражили одговоре од Оптима групе у вези с тим.

У Рафинерији нафте је почетком октобра прошле године избио пожар који је у потпуности уништио једно цијело постројење у којем се прерађује сирова нафта. Руска компанија “Зарубежњефт” купила је државни капитал нафтне индустрије РС 2007. године.

Шта кажу у Оптима групи

У Оптима групи нисмо добили одговоре на питања, али су из ове групације послали саопштење за јавност. У саопштењу наводе како се оптимизација броја запослених и трошкова пословања у Рафинерији нафте Брод ни на који начин не односи на обуставу рада, већ на “програм за повећање ефикасности рада”.

– Програм обухвата и активности на гасификацији Рафинерије нафте ради смањења губитака на нафтним дериватима због сопствене потрошње, те пројекат производње соларне енергије с циљем смањења количине електричне енергије која се купује на тржишту, а прати је већ дуже стални раст цијена. Оптимизација радних ресурса у Рафинерији нафте Брод слиједи исте принципе као и у случају других рафинерија у Европи – тврде у Оптима групи.

Кажу да је даље смањење броја радника могуће у случају реализације техничких мјера, измјене режима опслуживања опреме и организационе структуре предузећа, што ће пратити поштовање свих прописа који се односе на рад и одржавање производње.

– Рјешење о покретању Рафинерије нафте Брод биће донесено након добијених резултата истраге, која је у надлежности истражних органа Републике Српске, а односи се на узроке хаварије. Рафинерија нафте извршила је све потребне радове на демонтажи оштећене опреме и инжењерских система, а формиран је и буџет и временски распоред ремонтних радова који су потребни за покретање рада предузећа – наводи се у саопштењу.
 
(српскаинфо.цом)