Треба ли кривично да одговарају и дјеца млађа од 14 година? :: Semberija INFO ::

 

Треба ли кривично да одговарају и дјеца млађа од 14 година?


Треба ли кривично да одговарају и дјеца млађа од 14 година, питање је које је подијелило стручну јавност у БиХ, а које се наметнуло након што је осумњичени тринаестогодишњак у сриједу у Лукавцу ранио наставника, чему је, почетком прошлог мјесеца, претходио масакр у режији његовог вршњака у школи у Београду.

Док адвокати мисле да би ту границу требало спустити можда и на 12 година, постоје и мишљења да садашњу старосну линију не треба дирати. Адвокат Милош Стевановић каже да мишљење које превладава међу колегама с којим је био у контакту јесте да границу треба спустити испод 14 година, иако би то за посљедицу имало комплексне измјене кривичног законодавства у Српској и БиХ.

"Мислим да би, у вези с тим, требало да буде спроведена једна велика стручна расправа те да би ту границу требало спустити можда чак, усудио бих се да кажем, и на 12 година, с обзиром на то да су дјеца свјесна шта раде. Овдје треба наћи неки друштвени консензус", рекао је Стевановић за "Независне новине".

С таквим приједлогом не слаже се Гордана Рајић, омбудсман за дјецу Републике Српске, која каже да је проблем у томе што се и даље бавимо посљедицама, а не узроком.

"Кажњавање дјеце неће ријешити проблем. Заправо, кључ је у томе да ми промијенимо свој став и приступ према дјеци. Својим моделом понашања морамо им пружити примјер", навела је Рајићева у изјави за "Независне новине".
И Ирена Јолџић, директорица Центра за социјални рад Бањалука, такође каже да ова установа сматра да не треба помјерити старосну границу кривичне одговорности малољетника са 14 на 12 година. Законом се, каже, може помјерити старосна граница кривичне одговорности малољетника, али се поставља питање да ли се постиже сврха.
"Сматрамо да није циљ да имамо што више кривично одговорних малољетника, него да се ради на превенцији и едукацији дјеце, родитеља и друштва у цјелини да бисмо избјегли негативне појаве у друштву", каже Јолџићева за "Независне новине".

Аднан Делић, федерални министар рада и социјалне политике, поводом случаја у Лукавцу, истакао је да је социјална заштита довољно добро нормирана, али да се морају предузети додатне мјере како би на терену имали боље резултате.

Додаје да је још 2019. године, након убиства Дениса Мрњавца у Сарајеву, Центар за социјални рад, односно Кантон Сарајево, поднио захтјев Федералном министарству правде да се у одредбама Кривичног закона социјални радници препознају као службена лица, како би неометано и без страха могли обављати свој посао који им нормама из области социјалне заштите јесте у надлежности.

"Како сам обавијештен, никад није дошло до измјене тог члана 1. у Кривичном закону и, ево, требало је нешто да се деси да нам то дође у фокус. Не знам зашто то није урађено 2019. године, али знам да ћу ја одмах поднијети захтјев да се овај члан Кривичног закона хитно мијења", најавио је Делић.

Иначе, постоје тврдње да је ученик, који је осумњичен да је у сриједу тешко ранио наставника у Основној школи "Лукавац Град" Недима Османовића (38), исте вечери је пребачен на Дјечју психијатрију у Сарајеву, јер Тузла нема такво одјељење.

Проблем је, како се тврди, настао када је дјечак требало да буде смјештан у Одгојни центар, за шта је била потребна сагласност оца, али је отац није дао.

Отац малољетника је ухапшен. Он је саслушан у полицијској станици Лукавац. Постоје тврдње да је пиштољ из којег је, како се сумња, дјечак упуцао наставника, заправо регистрован на његовог покојног дједа, али га отац није предао надлежној полицијској станици. У сваком случају пуцњаве у Лукавцу је још један аларм за узбуну, а огласили су се и из локалног Центра за социјални рад.

"Према Закону о социјалној заштити, овдје се ради о одгојно запуштеном дјетету, с обзиром на то да је ријеч о особи млађој од 14 година. У складу с процјенама његовог здравственог стања које се тренутно раде, врши се и изналажење адекватне институције за даље збрињавање и третман", рекла је Амира Хоџић, директорица Центра за социјални рад у Лукавцу.

Рањени наставник и јуче је био на Одјелу интензивне његе на УКЦ Тузла.

"Он је јутрос скинут с респиратора, самостално дише. То је једина новина у односу на јуче. Стање је можда тренутно стабилно, али он је на одјелу интензивне његе са врло тешким повредама. Само можемо причати о тренутном стању" рекла је јуче Ерсија Ашчерић, портпаролка УКЦ Тузла.
 
(Независне)