Вучић: Замолио сам представнике Квинте да спрече Куртија да изазове рат на Балкану :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Замолио сам представнике Квинте да спрече Куртија да изазове рат на Балкану


БЕОГРАД - Предсjедник Србије Александар Вучић рекао да је у разговору са представницима ЕУ и Квинте замолио да учине све што је у њиховој моћи и спрече Аљбина Куртија да изазове нови рат на Балкану.

-Разговарао сам са представницима ЕУ и Квинте. Замолио сам их да учине све што је у њиховој моћи и спрече Куртија да изазове нови рат на Балкану - објавио је Вучић на Инстаграму.

Вучић се састао се са представницима земаља Квинте - Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке и шефом делегације Европске уније у Србији.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је убацивањем наоружане трочлане групе у Србију, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, подигао праг сукоба.

Он је за Танјуг рекао да „чињеница да су се припадници косовске полиције са аутоматским пушкама нашли веома дубоко унутар централне Србије, показује да то није случајност већ намера, имајући у виду да су имали и могућности сателитске навигације преко ГПС-а, двоглед, опрему“.

Сматра да је трочалана наоружана група вероватни имали неки обавјештајно -извиђачки задатак да лоцирају потенцијалну мету напада и упишу координате.

-Немојте да заборавите да смо имали пре пар година ону ситуацију са дроновима који су са територије КиМ дошли на подручје централне Србије и да су ту обављали снимања војно-логистичке инфраструктуре, што значи да би то могло у неком тренутку да буде мета напада, али је јако интересантан податак који је објављен да су имали неке спискове људи - рекао је Дрецун и додао да док се не сазна ко је на тим списковима, тешко је да може да се извуче одређени закључак.

Чињеница је, како каже, да је „убацивањем наоружане трочлане групе, Аљбин Курти подигао праг сукоба и да сад покушава да оружано насиље, које спроводи на северу Косова, пребаци и у централну Србију“.

Дрецун каже да Курти покушава да искористи ову ситуацију, да злоупотријеби чињенице и да преокрене све у своју корист, да је наводно неко упао са својом војском и киднаповао припаднике косовске полиције.


Танјуг / Глас Српске