Вандалски насртаји на вјерски објекат и приватне куће Бошњака у Шурманцима код Чапљине :: Semberija INFO ::

 

Вандалски насртаји на вјерски објекат и приватне куће Бошњака у Шурманцима код Чапљине


Фото - Анадолија

На подручју Меџлиса Исламске заједнице Чапљина, у мјесту Шурманци, у посљедњих неколико дана евидентирано је неколико вандалских насртаја на месџид, као и на приватне куће Бошњака.

Тим поводом у име Меџлиса Чапљина јавно је реагирао главни имам Адем-еф. Шута, објавила је Агенција МИНА.

Он наводи да је месџид у Шурманцима био мета за сада непознатих лица, који су у првом нападу разбили прозоре, да би у наредном нападу из зрачне пушке гађали прозоре и врата месџида. Приликом напада на месџид причињена је значајна материјална штета.

Оно што је застрашујуће, истиче еф. Шута, јесте чињеница да су починитељи на мејташ (постоље на које се положи тијело умрле особе док се обаља џеназа намаз) испред месџида, ставили убијеног гуштера, као својеврсну поруку Бошњацима. 

"На неколико приватних кућа Бошњака извршено је такођер неколико напада, разбијања прозора и провала, том приликом је нанесена значајна материјална штета. Скрнављење нашег вјерског објекта и напад на приватне куће наших џематлија напад је на наш вјерски и национални идентитет", наглашава главни чапљински имам.

Позвао је домаћу и међународну јавност да недвосмислено осуди споменуте нападе, а надлежне полицијске органе да осигурају право на сигурност Бошњацима у Шурманцима.

"Припадници Полицијске станице Чапљина након пријаве су извршили увиђаје", рекао је еф. Шута и додао да ће подузети неопходне мјере и радње на идентификацији извршилаца, а о исходу истраге ће благовремено обавијестити јавност.


БХРТ