Тужилаштво се жалило на ослобађајућу пресуду Славици Ињац :: Semberija INFO ::

 

Тужилаштво се жалило на ослобађајућу пресуду Славици Ињац



Републичко јавно тужилаштво јуче је уложило жалбу Врховном суду Републике Српске на пресуду којом је бивша директорица Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац ослобођена по оптужници која је терети за несавјестан рад у служби, односно да је пропустила надзор над Бобар банком, чијом пропашћу је причињена штета од 122,5 милиона марака.

Потврђено је то за "Независне новине" из Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

"Врховном суду Републике Српске путем Окружног суда у Бањалуци, тужилаштво је данас изјавило жалбу на ову пресуду због битне повреде одредаба кривичног поступка и због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања", рекла је јуче за "Независне новине" Драгица Тојагић, секретар Тужилаштва.

Занимљиво је да је пресуда Славици Ињац изречена 17. јануара ове године у Окружном суду у Бањалуци те да су поступајућем судији требала скоро четири мјесеца да изради писани отправак.

"Пресуда у том предмету писано је израђена 12. маја 2023. године, те је истог дана поступајући судија издао дневну наредбу да се она достави странкама у поступку. Након извршених провјера утврђено је да је Републичко јавно тужилаштво Републике Српске пресуду запримило 15. маја 2023. године, а С.И. и њен бранилац 17. маја 2023. године", навели су за "Независне новине" из Окружног суда у Бањалуци.

Владо Адамовић, адвокат Славице Ињац, рекао нам је да није упознат с тим да је на првостепену пресуду изјављена жалба, за коју оцјењује да је неоснована.
"Очекивали смо ту жалбу, то тужилаштво ради по службеној дужности, на све ослобађајуће пресуде они се жале. Али садржину жалбе не знам, тако да вам ништа не могу рећи у том погледу. Када је прочитам, онда бих могао прокоментарисати. Углавном, ми сматрамо да је жалба неоснована", рекао је Адамовић за "Независне новине".

Подсјећања ради, коментаришући првостепену пресуду, предсједавајући судског вијећа Бранимир Јукић рекао је да није доказано да је Славица Ињац починила дјело које јој се ставља на терет.
"Судско вијеће је прошло кроз доказе тужилаштва и одбране и утврдили смо да нема доказа за дјело које јој се ставља на терет", рекао је Јукић и додао да трошак овог суђења иде на терет буџета.

Славица Ињац је након пресуде кратко рекла да је очекивала овакву судску одлуку и захвалила је свом адвокату, јер је, како је навела, најтеже бранити оне који нису криви. Маратонски поступак против Славице Ињац почео је 2019. године, када је почело суђење, а одржана су чак 43 рочишта.

Славицу Ињац оптужница, подсјетимо, терети за несавјестан рад у служби, односно да је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да Бобар банка послује са великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује.

Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима те пласирања лоших кредита, причињена је штета од 122,5 милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине и фондови.

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа је у фебруару 2017. године подигло Тужилаштво БиХ. Предмет против Славице Ињац, међутим, пребачен је 30. октобра 2018. године у Окружни суд у Бањалуци, а Републичко јавно тужилаштво је измијенило оптужницу, те јој је на терет стављено блаже кривично дјело - несавјестан рад у служби.


Независне новине