Поплаве у БиХ: Ситуација у Бихаћу прилично озбиљна, поплављено више од 300 стамбених објеката :: Semberija INFO ::

 

Поплаве у БиХ: Ситуација у Бихаћу прилично озбиљна, поплављено више од 300 стамбених објеката


Киша у Унско-санском кантону (УСК) барем је привремено престала, што погодује тренутној стагнацији или опадању свих водостаја. Јутрос је у средишту Бихаћа водостај Уне износио 146, док је у Босанској Крупи измјерено 337 центиметара и оба су у фази опадања.

Ситуација у Бихаћу је и даље прилично озбиљна, вода је продрла у куће у насељу Покој.

Градске службе цивилне заштите потврђено како је поплављено више од 300 стамбених објеката, те причињена огромна материјална штета на пољопривредним добрима.

У Босанској Крупи такођер је још јучер саопћено да је неколико комплетних насеља поплављено. Вода је продрла у бројне стамбене, пословне и помоћне објекте, а грађани и привредници истичу да су штете немјерљиве.

Путне комуникације Бихаћ - Србљани (Костела) и Бихаћ - Каменица и даље су затворене због излијевања воде на цесту.

Из Министарства образовања УСК потврђено је како је школама дата сагласност за привремено обустављање образовног процеса, уколико за то постоји потреба. Бројне основне и средње школе у Бихаћу и Босанској Крупи то су биле приморане урадити, док ће студенти на Универзитету у Бихаћу привремено прећи на онлине принцип слушања предавања.

Данас би према најавама поплављена подручја требали обићи члан Предсједништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић.

Водостај Сане на подручју Приједора опао за око пола метра

Водостај Сане на подручју Приједора опао је за око пола метра, а у опадању је и Гомјеница, изјавио је шеф градског Одсјека цивилне заштите Мирослав Крнета.

Крнета је навео да је у Приједору стање много повољније него јуче, да Сана и даље опада и да је узводно у Санском Мосту водостај мањи за 69, а у Кључу за 48 центиметара.

"Добро је да се на подручју Рашковца, Бишћана, Тукова, Брезичана и Цикота, Сана повлачи из заплављеног дијела и остаје на појединим мјестима, у такозваним природним депресијама", рекао је Крнета новинарима у Приједору.

Поплаве и у Лопарама, материјална штета на путевима и усјевима

На подручју општине Лопаре, у мјесним заједницама Брусница, Мртвица, Корај и другим, обилне падавине су проузроковале излијевање ријеке Гњице из корита и неколико бујичних потока.

Причињена је материјална штета на путевима и усјевима, а у неколико кућа вода је продрла у подрумске просторије.

Дио бујичних вода се повукао у току ноци, али је причињена штета.

Краткотрајно је био у прекиду пут Лопаре - Брчко због одрона, брзом интервенцијом Бијељина пут а.д. и ватрогасаца из Лопара, поново је успостављен саобраћај.

Обилне падавине у Крупи на Уни причиниле штету на путевима и у пољопривреди

Обилне падавине су у Крупи на Уни причиниле штету на путевима и у пољопривреди, изјавио је начелник Младен Кљајић.

Он је истакао да је штета на путевима већ евидентна, као и да су бујице оштетиле све макадамске путеве, које је неопходно санирати.

Кљајић је навео да ће се конкретније о штети у пољопривреди моћи говорити након што се вода повуче са парцела.

Усљед обилних падавина из корита су изашле рјечице и потоци, те заплавили пољопривредно земљиште.

У овој локалној заједници раде све службе и одвија се настава у Основној школи "Бранко Ћопић".

Грађанима је препоручено да воду за пиће превентивно прокувају.

Нови Град: Ријеке у опадању, из поплава евакуисано 15 особа

Водостаји Уне и Сане су у опадању, школе и вртићи данас не раде, а из поплава је евакуисано 25 лица, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је јутрос новинарима да тимови настављају рад у Новом Граду и да је приоритет испумпавање воде.

Водостај ријеке Уне у 7.00 часова је 516 центиметара што је за 21 центиметра мање од 18.00 часова синоћ, а ниво Сане је 550 центиметара или 18 мање него у 18.00 часова синоћ.

У протекла 24 часа на овом подручју пало је пет литара кише по метру квадратном.

Поплављено је 40 објеката у насељима Млакве, Урије, Сухача и Пољавнице. Из насеља Млакве и Рудице евакуисано је 25 лица.

Оштећено је пет локалних путева, а евидентирано је и пет клизишта.

Наставе данас нема у основним и средњим школама, а не ради ни дјечији вртић "Пчелица Маја", одлука је кризног штаба.

На сједници општинског Штаба за ванредне ситуације јуче ујутро је проглашена ванредна ситуација узрокована елементарном непогодом. 

УСК: Водостаји у опадању или стагнацији

Јутрос из Унско-санског кантона стижу мало позитивније вијести у односу на јучер, а разлог је опадање водостаја свих ријека. Како је потврђено, сви водостаји су у опадању или стагнирају.

У опадању је притока Унац у Дрвару, ријека Уна стагнира у Мартин Броду, а од Кулен Вакуфа, Костела до Босанске Крупе је у опадању.

Такођер, ријека Сана у Кључу и Санском Мосту биљежи пад водостаја.

Оно што такођер радује све становнике поплављених подручје јесте да киша јутрос не пада, али ни да током ноћи није било обилнијих падавина.

Детаљнији извјештај о стању у цијелом Унско-санском кантону очекује се око 9 сати.

Иако се јучер у крајишким медијима појавила информација да су поплаве однијеле и један људски живот, потврђено је да особа није упала у воду усљед поплава већ да се ради о психички нестабилној особи и да је са подручја Бужима.

Тијело женске особе и даље није пронађено, иако је примјећено да плута. По дојави одмах је активирана Служба за спашавање над водом и под водом, међутим ништа нису успјели пронаћи.

На приједлог Кантоналног штаба цивилне заштите, на 21. сједници одржаној 17.05.2023. године, ради заштите и спашавања људи од поплава које су задесиле подручје Унско-санског кантона, Влада Кантона донијела је Одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју Унско-санског кантона за градове Босанску Крупу, Бихаћ, Цазин, опћине Сански Мост и Велика Кладуша.

Новитовић: Очекује се додатни пораст водостаја Саве

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да се данас очекује додатни пораст водостаја Саве и изложеност ризику Градишке и Српца, док су ријеке Уна и Сана у опадању.

"Према информацијама које сам добио, у Српцу има заплављених објеката, у Градишци је поплављено пољопривредно земљиште. Имамо стабилизацију временских прилика, неких 12 сати без падавина тако да убрзо очекујемо да изађемо из ове ситуације", рекао је јутрос Новитовић.

Он је истакао да су водостаји у опадању у Приједору, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици.

Новитовић је навео да се прати доток воде узводно од Приједора и Новог Града, али и дешавања у Словенији, Хрватској, водостај Купе, Коране, Саве.

"Према свим информацијама које нам доставља Републички хидрометеоролошки завод, правимо планове поступања у наредна три дана. Имамо изузетно добру сарадњу са свим локалним заједницама од Приједора, Новог Града, Костајнице, Градишке, Дубице, Српца", рекао је Новитовић.


Агенције / БХРТ