ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" Бијељина: Стање водостаја у Републици Српској 16. маја 2023. :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" Бијељина: Стање водостаја у Републици Српској 16. маја 2023.


У уторак, 16. маја, ујутро у 9:00 часова забиљежен је раст водостаја ријека на свим водомјерним станицама у Републици Српској. Вриједности изнад коте редовне одбране од поплава забиљежене су на водомјерној станици ријеке Уне у Новом Граду (481 цм), на водомјерној станици ријеке Сане у Приједору (434 цм) и водомјерној станици ријеке Врбас у Делибашином селу (327 цм). У порасту су и водостаји других већих ријека у сливу ријеке Саве у Републици Српској али су вриједности на мјерним мјестима и даље испод кота редовне одбране од поплава. У сливу ријеке Требишњице ситуација у уторак ујутро и даље је стабилна.

С обзиром да је најављен наставак падавина, очекује се даљи раст водостаја, посебно у западном дијелу Републике Српске у сливу ријека Уна и Сана. Према прогнозним моделима, врх воденог таласа на ријекама Уна и Сана очекује у ноћи између уторка и сриједе и у сриједу ујутро, а затим се од сриједе очекује постепено опадање водостаја тих ријека. На осталим ријекама у Републици Српској ситуација је тренутно повољнија.

У наредним данима очекује се и раст водостаја ријеке Саве усљед учесталих падавина у нашој земљи, али и воденог таласа који стиже из Словеније и Хрватске. Према прогнозним моделима, повишени водостаји ријеке Саве у Републици Српској потрајаће још четири-пет дана, након чега се очекује постепено опадање.


ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ"