Ко су потенцијални кандидати за предсједника Црне Горе :: Semberija INFO ::

 

Ко су потенцијални кандидати за предсједника Црне Горе


Рок за предају листа кандидата за предсједничке изборе, који ће у Црној Гори бити одржани 19. марта, јесте 28. фебруар, а у јавности се већ помињу имена неколико могућих учесника изборне трке.

То су Мило Ђукановић, актуелни предсједник и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС), професорка Милица Пејановић Ђуришић, Миодраг Лекић, лидер Демоса, којег је Ђукановић одбио да именује за мандатара парламентарне већине коју чине странке побједнице на изборима у августу 2020, Алекса Бечић, лидер Демократа, љекарка Јелена Боровинић Бојовић, Владимир Божовић, актуелни ректор Универзитета Црне Горе...

Црногорски медији преносе да актуелном предсједнику мандат истиче 20. маја, јер је тог датума 2018. године положио заклетву, а потом ступио на дужност. Ђукановић је, иначе, једини на државној функцији из његове Демократске партије социјалиста, од пада с власти његове странке августа  2020, послије више од три деценије.

Демократска Црна Гора Алексе Бечића позвала је новоформирани Покрет "Европа сад" на договор о заједничком предсједничком кандидату и премијеру у будућој власти.

У случају да до те коалиције дође, како преносе црногорски медији, Бечић би највјероватније био предсједнички кандидат, а Милојко Спајић, лидер ПЕСа, претендент за предсједника Владе.

Небојша Медојевић, лидер Покрета за промјене, чланице Демократског фронта, поручио је да ће овај савез на изборе изаћи са својим кандидатом.

Као могућа кандидаткиња помиње се бивши носилац листе ДФа на локалним изборима у Подгорици Јелена Боровинић Бојовић, бивша министарка здравља, па и актуелни ректор Универзитета Црне Горе.

У овом контексту помиње се и Лекић, који је 2013. већ излазио на мегдан Филипу Вујановићу (ДПС) и умало га побиједио. Лекић је тада био независни кандидат.

Иза Лекића сада, како је рекао један извор "Вијести", најчвршће стоји Социјалистичка народна партија (СНП). Њен лидер и потпредсједник актуелне владе Владимир Јоковић саопштио је да би побједнице парламентарних избора 2020. требало заједно да наступе.

"И да покажемо да можемо заједно и да имамо јединственог предсједничког кандидата од коалиција које су наступиле на изборима 30. августа и који ће у првом кругу побиједити предсједника ДПСа, био то Мило Ђукановић или неко други. Тиме би било завршено потпуно развлашћење ДПСа и они би први пут на неке парламентарне изборе изашли као чиста права опозиција", поручио је Јоковић.

Опозиционе странке се нису оглашавале овим поводом, а раније је ДПС саопштио да би заједнички ванстраначки кандидат био најбоља алтернатива за очување Црне Горе.

Рашко Коњевић, лидер СДПа, раније је рекао да би Милица Пејановић Ђуришић имала његову подршку.

"Вјерујем и СДПа. Сигуран сам и западних партнера, с обзиром на углед који има. Била би одлична предсједница државе. Дуго је ван партијског живота, скоро 20 година", казао је Коњевић.

Пејановић Ђуришићева је била представница Црне Горе у Уједињеним нацијама, министарка одбране, раније је била функционерка ДПСа, прије двије деценије и лидерка те странке. У међувремену је одустала од страначког ангажмана.

Није познато да ли би Ђукановић дао сагласност за њену кандидатуру, посебно јер се очекује да се он поново опроба у изборној трци. Иако се више пута спекулисало да би се ове године могао повући из политичког и државног живота зарад реформе ДПСа, он то није потврдио.

(Независне)