Ердоган предложио Путину једнострани прекид ватре, патријарх позвао на божићно примирје :: Semberija INFO ::

 

Ердоган предложио Путину једнострани прекид ватре, патријарх позвао на божићно примирје


МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 316. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у четири украјинске области. Већина руских војника рањених у гранатирању Макијевке послата је на лијечење у друге регионе Русије.

Француски суд разматра захтjев Украјине за екстрадицију милијардера Жевага

Милијардер и бизнисмен Костјантин Жеваго из Украјине, појавио се данас пред апелационим судом на југоистоку Француске на саслушању о украјинском захтjеву за његово изручење.

Суд у Шамберију је на почетку рочишта саслушао молбу његових адвоката да се поступак одржи иза затворених врата, што су судије одбиле, пренио је Ројтерс.

Украјински државни истражни биро ДБР саопштио је да је милијардер тражен због сумње за проневјеру и прање новца у вези са нестанком 113 милиона долара из украјинске банке "Finance & Credit", која је банкротирала.

Жеваго је негирао било какву кривицу.

Ердоган предложио Путину једнострани прекид ватре у циљу мировних напора

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је руском колеги Владимиру Путину у телефонском разговору да мировни напори у рату Русије и Украјине треба да буду подржани једностраним прекидом ватре и “визијом за праведно рjешење”, саопштило је данас турско предсjедништво, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи да су два лидера разговарала о енергетици и црноморском житном коридору. Ердоган је још рекао Путину да је потребно предузети конкретне кораке за уклањање курдских милитаната из пограничног региона Сирије.

Руски патријарх позвао на божићно примирје у Украјини и Донбасу

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил позвао је на божићни прекид ватре у Украјини и Донбасу, од поноћи 6. јануара до 7. јануара у 12 сати по московском времену, преноси Тасс.

Он је рекао да је то потребно како би православни вјерници могли да присуствују црквеним службама за Бадњи дан и Божић, објављено је на сајту Руске православне цркве.

-Ја, патријарх московски и цијеле Русије позивам све стране које учествују у сукобу да успоставе божићни прекид ватре од поноћи 6. јануара до 12сати 7. јануара, како би православни вјерници могли да присуствују црквеним службама за Бадњи дан и Божић -рекао је руски патријарх.

 

ДНР:Рањени руски војници из Макијевке пребачени на лијечење у Русију

Већина руских војника рањених у гранатирању Макијевке послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је данас вршилац дужности шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

-Заједно са замјеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и Доњецкој Народној Републици посјетио сам војнике који су рањени у Макијевки у нападу америчким ракетама ХИМАРС. Скоро сви су већ пребачени у друге регионе Русије -  написао је Пушилин на свом Телеграму, преноси Спутњик.

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на време пруже хитну медицинску помоћ.

У саопштењу Министарства одбране Русије раније је наведено да је у украјинском нападу из вишецјевног ракетног система ХИМАРС погинуло 89 руских војника.

Претходно су украјинске власти саопштиле да је убијено око 400 руских војника у ракетном нападу на регион Доњецка, као и да је ракетни пројектил погодио зграду у граду Макијевка, где су биле стациониране руске снаге.

Пушилин посјетио руске војнике рањене у украјинском нападу на Макејевку

Већина руских војника рањених у украјинском гранатирању Макејевке америчким ракетама “химарс” послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

Он је на свом “Телеграму” објавио да је посјетио војнике заједно са замеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и ДНР-у.

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на вријеме пруже хитну медицинску помоћ, преноси “Спутњик”.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да је у украјинском нападу на Макејевку у ДНР-прије два дана погинуло 89 руских војника.

Бајден: Разматрамо слање борбених возила “Бредли” у Украјину

Предсjедник САД Џозеф Бајден изјавио је да Америка разматра да пошаље борбена возила “Бредли” у Украјину, како би помогла Украјинцима у борби против руске инвазије.

На питање да ли је та опција на столу, Бајден је у среду новинарима током посете Кентакију одговорио потврдно, пренео је Ројтерс.

Зеленски: Не видим разлог да западне земље не испоручују тенкове

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да не види разлоге да западни партнери не испоручују Украјини тенкове.

-Добићемо још оклопних возила, укључујући лаке тенкове француске производње. То шаље јасан сигнал свим нашим партнерима: нема рационалног разлога зашто западни тенкови још нису испоручени Украјини - рекао је Зеленски, преноси ТАСС.

Послије јучерашњег телефонског разговора са француским предсједником Емануелом Макроном, Зеленски је потврдио да ће Кијев добити француске лаке тенкове.

Упозорење за ваздушне нападе у четири украјинска региона

Упозорење за ваздушне нападе издато је јутрос у четири украјинска региона, саопштили су званичници, преноси ТАСС.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се у областима Кировоград, Дњепропетровск, Черкаси и Полтава.

Упозорења о ваздушним нападима су била на снази широм Украјине и у сриједу.


Агенције / Глас Српске