По 500 КМ запосленима у институцијама БиХ због раста цијена :: Semberija INFO ::

 

По 500 КМ запосленима у институцијама БиХ због раста цијена


Запосленима у институцијама БиХ биће исплаћено по 500 КМ с циљем ублажавања посљедица значајног раста индекса потрошачких цијена током 2022. године, за шта ће из овогодишње буџетске резерве БиХ бити издвојено 10.750.000 КМ, одлучио је данас Савјет министара.

Право на исплату ове једнократне помоћи немају чланови Предсједништва БиХ, посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, предсједавајући Савјета министара, министри и замјеници министара, руководиоци и замјеници руководилаца институција БиХ, именовани савјетници и лица која у тренутку ступања на снагу ове одлуке немају статус запослених у институцијама БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара данас је на ванредној телефонској сједници утврдио Приједлог споразума о зајму за Други пројекат подршке запошљавању између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, вриједан 39 милиона евра.

Средства ће бити усмјерена за повећање запослености у приватном сектору, од чега ће 25 милиона евра бити алоцирано на Федерацију БиХ /ФБиХ/, а 14 милиона евра за Републику Српску.

Циљ овог пројекта је повећање запошљавања путем јавних позива ентитетских завода за запошљавање. Рок отплате зајма је 32 године уз грејс период од седам година.

Ријеч је о другом пројекту подршке запошљавању које финансира Свјетска банка, након што је први закључен почетком маја 2017. године у износу од 50 милиона евра.

На сједници је допуњено седам одлука о критеријумима за додјелу грант средстава Министарства цивилних послова у 2022. години за подршку пројектима у областима културе, спорта, иноваторства, науке, припреме пројеката за средства из Фонда "Хоризонт", те за суфинансирање пројеката невладиних организација у вези са превенцијом ХИВ-а и туберкулозе у БиХ, а које раније ове године усвојио Савјет министара.

Доношењем ових одлука омогућава се корисницима грант средстава да од Министарства цивилних послова писаним путем затраже сагласност у случају помјерања рока у реализацији пројекта, уз навођење оправданих разлога и уз предлагање новог рока, који не може бити дужи од шест мјесеци након истека буџетске 2022. године.
 
На приједлог Министараства безбједности Савјет министара донио је Одлуку о додјели 10.000 КМ Фондацији "Лара" из Бијељине за суфинансирање пројекта обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима, 18. октобра 2022. године.

(Независне)