Први арапски град у БиХ међу највећим пореским дужницима :: Semberija INFO ::

 

Први арапски град у БиХ међу највећим пореским дужницима


- Компанија Гулф Реал Естате на листи је највећих пореских дужника у Босни и Херцеговини по основу ПДВ-а и акциза, према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ).

Ова компанија је седми највећи порески дужник по овом основу са дугом који износи преко три милиона КМ.

Подсјетимо, ријеч је о компанији која је изградила туристички град Осеник на територији Хаџића код Сарајева. Власници фирме су из Кувајта. Осеник је најављен као велика развојна инвестиција, с великим бројем вила и других угоститељских и забавних садржаја, те импозантним језером у средини. Насеље је заиста и изграђено са свим садржајима, али касније ствари очито нису ишле према плану.

Ово насеље било је називно и “првим арапским градом у БиХ”, с обзиром да су виле биле намијењене углавном арапским купцима, а цијели комплекс је био ограђен и осигуран. Наравно, улаз је био свима омогућен. У то вријеме је била експанзија градње насеља у БиХ намијењених купцима из арапских земаља.

Но, ова компнија је очито упала у велике проблеме. Према подацима пише БизнисИнфо.ба фирма константно послује с губицима, упркос огромној вриједности изграђених некретнина. Примјера ради, прошле године је фирма била у губитку од 425.000 КМ, а годину раније минус је износио 654.000 КМ. Минус је биљежен и свих претходних година, а 2016. године износио је 921.000 КМ.

Шира јавност никада није добила јасну информацију шта се десило са овим некретнинама, односно да ли су оне продате, ако нису – због чега нису, да ли се изнајмљују итд. Но, губици не могу оправдати порески дуг јер компанија има огромну имовину. Наиме, према посљедњем финансијском извјештају, компанија има некретнине, постројења и опрему у вриједности од 28 милиона КМ. 
 
(Независне)