ПОЈАЧАВАЈУ АНТИБОМБНУ ОДБРАНУ НА АЕРОДРОМИМА :: Semberija INFO ::

 

ПОЈАЧАВАЈУ АНТИБОМБНУ ОДБРАНУ НА АЕРОДРОМИМА


Због повећања броја путника у ваздушном саобраћају у БиХ, у плану је повећање антибомбне заштите.
У недавно објављеном Преднацрту програма рада Граничне полиције (ГП) БиХ за 2023. годину наводи се да опремљеност безбједносном опремом није на истом нивоу у свим међународним ваздушним лукама.

"Опрему за послове безбједности ваздушних лука, која је у власништву ГП БиХ, потребно је правовремено сервисирати и занављати. Постојећа опрема коју користи антибомбни тим је набављена 2003. године и не може задовољити актуелне потребе и стандарде", истакнуто је у Преднацрту за сљедећу годину, а који је у форми консултација.

Из ГП БиХ наглашавају да су међународни аеродроми од посебног значаја с аспекта безбједности и заштите цивилног ваздухопловства.

"Правила, прописи и процедуре на свим међународним зрачним лукама испуњавају строге сигурносне стандарде сукладно еуропској и свјетској регулативи. Опрема коју посједује антибомбни тим учинковита је и испуњава увјете и стандарде из подручја руковања и детекције експлозивних направа", каже за "Независне новине" Франка Вицан Бошковић, портпаролка ГП БиХ.

Према њеним ријечима, имајући у виду учестали пораст промета путника и експанзију авио-промета те чињеницу да се споменути Програм рада ГП БиХ односи на 2023. годину, реченица из овог документа, која гласи "Постојећа опрема коју користи антибомбни тим је набављена 2003. године и не може задовољити актуелне потребе и стандарде", односи се на потребе које ће бити неопходно реализовати у будућем раздобљу с циљем адекватног одговора на ове трендове.

У споменутом преднацрту наводи се и да основни стандарди за заштиту цивилног ваздушног саобраћаја захтијевају стално занављање ове изузетно софистициране опреме која је од важности и за безбједност самих полицијских службеника.

"Потребно је осигурати неопходна материјално-техничка средства за ефикасно обављање послова из подручја безбједности ваздушних лука", наводи се у овом документу.

Штавише, ту је наведено да је планирано и опремање антибомб тима ЈГП Аеродром Сарајево.
"Активност предвиђа набавку једног комби возила које ће бити преуређено за потребе овог тима. Набавком покретног рендген уређаја биће омогућена ефикасна контрола пртљага путника, пошиљки, разних терета и предмета који се уносе у подручје међународног аеродрома. За прегледе пртљага и предмета набавиће се детектор експлозива, дигитални ендоскоп, уређај за откривање и мјерење радијације, уређај за откривање запаљивих материја", истиче се у Преднацрту.

Како се додаје, за неутралисање, транспорт, дезактивирање и уништавање експлозивних направа, али и превентивне прегледе према дојави о постављању експлозивних направа потребан је робот манипулатор са опремом, водени топ као најсигурнији начин уништења експлозивне направе и манипулативна штанга (робот рука).

"Након набавке опреме биће извршена обука кључног особља за њено кориштење", истиче се у овом документу.
Александар Радић, стручњак за безбједност, каже да неки стандарди опреме на аеродромима постоје и морају се поштовати.

"Мора пртљаг, који се чекира, да прође контролу, то није спорно, али то није стоодстотна гаранција", нагласио је Радић.

Како је појаснио, најефикаснији систем безбједности имају земље које се ослоњају на агресиван обавјештајни рад.

"Прави се процена ситуације и на прво мјесто се стави могућност да се предупреди акција. Ако то нисте обавештајно успели да решите, они воле на аеродромима да људе гледају у очи. Неки поступци људи могу показати више него истрајавање да скинете ципеле или каиш на контроли", навео је Радић за "Независне новине".

Иначе, задужења антибомб тима су разноврсна. Рецимо, сваки пртљаг који полиција на аеродрому затекне без власника сматра се потенцијално сумњивим и опасним прљагом све док овај тим не установи како не постоји никаква опасност. Сличан примјер је забиљежен прије неколико година.

Наиме, у јулу 2018. овај тим изашао је на терен због дојаве о сумњивом пртљагу који је остављен на паркингу сарајевског аеродрома. Ријеч је била о напуштеном коферу, у којем антибомб тим није пронашао никакве експлозивне направе или опасне материје у пртљагу, те је акција успјешно окончана.

(Независне)